22:27 / E Premte, 27 Nëntor 2020 / V R

Ndëshkimi fizik dëmton shëndetin mendor të fëmijëve

Mjekët dhe psikologët pajtohen me faktin se ndëshkimi fizik i shkakton shumë dëm fëmijës, si fizikisht ashtu edhe mendërisht.

Sipas një sondazhi, 25 vjet më parë, 80% e prindërve godisnin fëmijët e tyre. Në ditët e sotme, 67% e bëjnë këtë.

Sipas “Life Hacks”, abuzimi fizik mund të marrë forma të ndryshme. Forma më e dukshme është goditja e fëmijëve me dorë ose me një objekt si rrip ose shkop. Llojet e tjera të abuzimit fizik përfshijnë lëkundjen e fëmijëve, tërheqjen e tyre për flokësh, shkuljen e veshëve ose detyrimi për të qëndruar në një pozitë të pakëndshme.

Aktivitete të detyruara si larja e gojës, larja e duarve, ose ushqimi me forcë i diçkaje që ata nuk pranojnë të hanë, janë akte të tjera abuzimi fizik jo shumë të dukshme që shumë njerëz nuk i mendojnë si abuzim.

Por ka edhe forma jo-fizike të abuzimit. Këto përfshijnë kërcënimet, poshtërimin, nënçmimin, trembjen e një fëmije dhe të bërtiturat. Edhe pse mund të mos lërë gjurmë nga jashtë, abuzimi verbal nuk është më pak i dëmshëm për fëmijët.

Një studim zbuloi se fëmijët që ishin abuzuar verbalisht para moshës 13 vjeç kishin më shumë të ngjarë të shfaqnin simptoma depresioni më vonë. Edhe marrëdhëniet përgjithësisht të ngrohta midis fëmijëve dhe prindërve nuk mund të parandalojnë këto efekte.

Ndëshkimi trupor është forma më e zakonshme e dhunës, pasi shkel të drejtat themelore të fëmijës. Por edhe përveç kësaj, kjo u bën dëm të drejtpërdrejtë atyre, duke rritur rrezikun e dëmtimit. Edhe një formë “e lehtë” e ndëshkimit fizik ka një rrezik të madh sepse prindërit e zemëruar ndonjëherë nuk mund ta kontrollojnë veten.

U zbulua se fëmijët e abuzuar kanë tendencë të bëhen më agresivë më vonë në jetë. Goditja çon në të njëjtat pasoja, edhe si format më të rënda të abuzimit fizik. Sipas një  studimi, kjo është forma më e zakonshme e ndëshkimit fizik, me 54% të fëmijëve që e përjetojnë atë.

Pasojat mendore qëndrojnë me fëmijët dhe i ndjekin ata edhe kur rriten. Shumë studime vërtetuan se ndëshkimi trupor ka një efekt drastik në shëndetin mendor, duke shkaktuar ankth, depresion, vetëvlerësim të ulët, paqëndrueshmëri emocionale dhe çrregullime të ndryshme të sjelljes.

Mënyra alternative të komunikimit me një fëmijët:

Koha mbaroi: Izoloni fëmijën për disa minuta dhe lëreni që të qetësohet dhe të mendojë për këtë. Pastaj, ju mund të diskutoni me durim situatën dhe të shpjegoni pse ishte e keqe.

Hiquni një privilegj: Mos i lini të shohin filma vizatimorë për një ditë ose të hanë karamele. Këto metoda janë efektive sepse ato kanë një efekt afatgjatë në sjelljen e fëmijës.tch

Foto ilustruese