08:51 / E Hënë, 21 Janar 2019 / indeksADMonline

Ndryshime në Zvicër, kështu parashihet të jenë gjobat e reja

Mbi 420 vepra janë shfaqur në këtë listë, ku gjobat janë nga 10 deri në 300 franga.

Nga janari i vitit të ardhshëm, një varg i tërë i kundërvajtjeve nuk do të rezultojnë më në procedurat penale në Zvicër.

Sipas rregullave që hyjnë në fuqi në vitin 2020, personat që kapen duke kryer një shkelje të vogël të renditura në rregullat e reja, mund të shpëtojnë pa u vënë në ‘listën e zezë’, dhe shënuar vetëm të dhënat e tyre personale, shkruajnë mediat zvicerane.

Njerëzit mund të zgjedhin të paguajnë dënimin brenda një periudhe 30 ditore.

Në ato raste, policia mund të marrë të dhënat e tyre persona dhe nëse pagesa bëhet me kohë, atëherë procesi i veprës penale do të shkatërrohet.

Ky sistem i zëvendësimit ka për qëllim që të mos mbetet asnjë dosje personale, për personat që i shkelin rregullat, përcjell tutje albinfo.ch.

Mbi 420 vepra janë shfaqur në këtë listë, ku gjobat janë nga 10 deri në 300 franga, transmeton albinfo.ch.

Disa nga gjobat e renditura në rregullore e reja:

Konsumimi me kanabis, 100 franga

Mbajtja e armës pa leje, 300 franga

Përdorimi i dronëve në zonat e ndaluara kombëtare të gjuetisë, 150 franga.

Duke përdorur telefon celular në biçikletë, 40 franga.

Nëse nuk keni patentë shoferin me veti, 20 franga

Pirja e duhanit në hapësirat publike të mbyllura, 80 franga

Kalimi i rrugës në afërsi të kalimit të këmbësorëve, 10 franga

Ndalimi në autostradë ose në rrugë sepse keni mbetur pa benzinë, 120 franga