11:41 / E Enjte, 29 Nëntor 2018 / indeksADMonline

Në QKUK, pacientes i hiqet me sukses tumori që kishte verbuar syrin

Pacientes K.R., (1964 ), i ishte verbuar syri i djathtë si pasojë e një tumori të bazës së trurit. Tumori pacientes  i kishte verbuar syrin e djathtë. Pas përgatitjes pre-operatore,  me datë 21.11.2018, pacientja operohet në Klinikën e Neurokirurgjisë nga tumori i bazës së kokës me diagnozë Tu frontobasalis- Meningioma tubercullum sellae (tumor i regjionit ballor të bazës së trurit) që është një rast shumë sfidues për nga aspekti neurokirurgjik.

Operimi ka zgjatur 9 orë, me ç’rast masa tumorale është larguar në tërësi. Pacientja post- operativisht është pa deficite neurologjike evidente. CT e kokës kontrolluese është realizuar  dhe është pa mbetje tumorale.

Pacientja është hospitalizuar në klinikë,  pasi që e njëjta ka pasur vështirësi në të pamur dhe i  ishte  verbuar syri i djathtë. Me imazheri radiologjike (MRI) është diagnostifikuar shkaktari. Në aspektin shkencor, tumoret e tilla për nga natyra janë beninje, por lokalizimi i tyre është “malinj”. Rasti në fjalë është tejet sfidues për operim edhe për qendrat më të sofistikuara botërore andaj kjo e bënë qendrën tonë të veçantë.

Të gjitha strukturat vaskulare dhe nervore të bazes së trurit kanë qenë të involvuara nga masa tumorale. Vlera e operimeve të tilla në institucione jashtë vendit është 60.000 – 80.000 euro.

Temat: