08:26 / E Premte, 13 Prill 2018

NA�nat qA� kthehen shpejt nA� punA� pas lindjes, u shkaktojnA� kA�to dA�me fA�mijA�ve

NjA� psikoterapiste ka paralajmA�ruar se nA�nat tA� cilat rikthehen shumA� shpejt nA� punA� pasi lindin fA�mijA�, janA� duke e dA�mtuar shA�ndetin mendor tA� fA�mijA�ve tA� tyre.

NA� videon pA�r a�?New York Posta��, Erica Komisar ka zbuluar se si ajo ka vA�rejtur njA� nivel epidemik tA� A�rregullimeve mendore te fA�mijA�t e rinj, duke shpjeguar se bebet pA�rjetojnA� njA� lirim tA� shpejt tA� kortizolit dhe njA� nivel tA� madh tA� stresit kur janA� larg nA�nave tA� tyre.

Ajo argumenton se kur nA�nat rikthehen nga puna nA� mbrA�mje ato shpenzojnA� vetA�m 90 minuta me bebet e tyre para se ta��i vendosin nA� shtrat a�� dhe pastaj ka zbuluar se bebet nuk bA�jnA� gjumA� tA� mirA� gjatA� natA�s sepse kanA� nevojA� pA�r vA�mendje.

a�?ShoqA�ria jonA� iu thotA� grave tA� kthehen nA� punA�, tA� bA�jnA� A�farA� tA� duan, do tA� jenA� nA� rregull. Por kjo nuk A�shtA� nA� rregulla�?, shpjegon psikoterapistja.

a�?UnA� shoh njA� nivel epidemik tA� A�rregullimeve mendore te fA�mijA�t e rinj, tA� cilA�t diagnostikohen dhe fillojnA� tA� mjekohen qysh nA� njA� moshA� shumA� tA� hershme.

Pastaj i kam bA�rA� disa hulumtime dhe kam parA� se mungesa e nA�nave nA� baza tA� rregullta ditore te jetA�t e fA�mijA�ve A�shtA� duke ndikuar nA� shA�ndetin e tyre mendora�?, rrA�fen Komisar.

Duke iu referuar hulumtimeve tA� ndryshme tA� cilat janA� kryer qysh nga vitet e 60a��ta, ekspertja shpjegon se e vetmja gjA� qA� ua zvogA�lon stresin bebeve A�shtA� prania e nA�nA�s.

Erica Komisar thotA� se 90 minuta nA� ditA� nuk mjaftojnA� pA�r ta furnizuar beben me siguri emocionale, pA�r ta��ia rregulluar emocionet dhe pA�r ta��ia ndaluar stresin.

Sipas saj, zgjidhja ideale pA�r kA�tA� do tA� ishte njA� pushim njA�vjeA�ar me pagesA� pA�r tA� gjitha gratA�.