08:15 / E Hënë, 04 Shtator 2023 / S Z

Një studim i ri sjell detaje interesante: Paraardhësit e njerëzve ishin afër zhdukjes rreth 900,000 vjet më parë

Një studim i botuar së fundmi pretendon se “paraardhësit njerëzorë” ishin në prag të zhdukjes mbi 900,000 vjet më parë.

Bazuar në një metodë të re analize, shkencëtarët zbuluan se paraardhësit tanë mbijetuan në një grup prej më pak se 1300 individësh, shkruajnë mediat e huaja.

Siç thuhet më tej, ndërsa shumica e njerëzve në ditët e sotme shqetësohen për mbipopullimin e planetit Tokë, i cili aktualisht ka më shumë se 8 miliardë individë, paraardhësit tanë po përballeshin me një problem shumë të ndryshëm.

Duke përdorur një teknikë të re për të analizuar të dhënat gjenetike, një grup ndërkombëtar shkencëtarësh sugjeruan se paraardhësit njerëzorë pësuan një “pengesë të rëndë të rritjes së popullsisë” duke filluar rreth 930,000 vjet më parë, në një studim të botuar të enjten.

Dhe duke zgjatur për gati 120,000 vjet, kjo pengesë rezultoi në një rënie të numrit të individëve që lindnin fëmijë nga rreth 100,000 në pak më pak se 1,300.

Kjo rënie drastike e popullsisë mund të ketë shënuar fundin për njerëzimin, duke parandaluar që speciet tona të ecin ndonjëherë në Tokë, tha studimi.

“Metoda… e quajtur FitCoal, është tërësisht inovative dhe ka një saktësi të vlerësuar prej 95 për qind”, thanë dy nga bashkautorët e studimit, antropologu i Universitetit të Firences, Fabio Di Vincenzo dhe paleontologu i Universitetit Sapienza të Romës, Giorgio Manzi.

Duke përzgjedhur mostrat e gjenomit nga 3,154 njerëz në rreth 50 grupe të popullsisë në mbarë botën, shkencëtarët përdorën FitCoal për të gjurmuar bagazhin gjenetik në kohë për të vlerësuar madhësinë e popullatave të mëparshme që zotëronin të njëjtën përbërje gjenetike.

Kështu, shkencëtarët arritën në përfundimin më të mundshëm të studimit: ky grup i vogël individësh i shpëtoi paraardhësit tanë nga fshirja nga faqja e Tokës rreth 900,000 vjet më parë.