22:34 / E Mërkurë, 14 Nëntor 2018

Njerëzit janë më të mirë në kujtimin e emrave sesa të fytyrave

Ju mund të mbani mend fytyrë, por nuk mund të vendosni një emër në të.

Shumë prej nesh mund të mbajmë në mend fytyrën e dikujt, por nuk mund të ja qëlloni emrin.

Shumë prej nesh janë kapur në këtë situatë të turpshme. Por studiuesit thonë se shpesh është më e lehtë të kujtohet emri i dikujt sesa si duken ata.

Njëzet  e katër vullnetarëve iu tregua fotografia e 40 të huajve, të shoqëruar me emra të rastësishëm. Atyre i është dhënë kohë për të mësuar përmendsh dhe emrat para se të testoheshin.

Pjesëmarrësit mund të mbanin mend deri në 85 për qind të emrave, por vetëm 73 për qind të fytyrave.

Kur iu treguan një pamje e ndryshme e të njëjtit person, pjesëmarrësit mund të kujtojnë vetëm 64 për qind të fytyrave, sipas studimit, të udhëhequr nga Universiteti i New Yorkut.

Kjo mund të jetë sepse fytyrat mund të njihen vetëm vizualisht, ndërsa emrat mund të shqiptohen dhe shkruhen kështu që shfaqen në kujtesën tonë vizuale dhe audio./Indeksonline/