16:16 / E Hënë, 10 Qershor 2019

Normat negative të interesit të ECB-së iu kushtojnë bankave mbi 20 miliardë euro

Bankat evropiane kanë transferuar 21.4 miliardë euro të të ardhurave të tyre në Bankën Qendrore Evropiane (ECB) për pesë vjet që nga futja e normave negative të interesit.

Më 11 qershor 2014, ECB paraqiti një normë negative të interesit për depozitat prej minus 0.1 për qind, me qëllim që të dekurajonte bankat nga “mbajtja dhe përputhja” e parave dhe në përpjekje për të inkurajuar aktivitetin e tyre të kreditit dhe investimeve, dhe për të stimuluar ekonominë.

Aktualisht, norma negative e interesit për depozitat e depozituara në Bankën Qendrore Evropiane arrin në minus 0.4 për qind për 17 vendet e eurozonës, raporton CNBC.

Bankat gjermane përbëjnë një të tretën (33%) në koston totale të depozitave në eurozonë nga 2016 deri në 2018, ndërsa bankat franceze përbëjnë 24% dhe holandezët me 13%.

Raporti, i cili analizon të dhënat e ECB-së, tregon se këto tarifa kanë pasur një ndikim të ndjeshëm në rentabilitetin e bankave dhe vitin e kaluar ata kanë shkaktuar rënie të fitimeve prej 4.0 për qind.

Bankat gjermane përsëri sollën barrën më të madhe midis ekonomive kryesore, duke humbur 9 për qind të fitimeve.