18:24 / E Diele, 27 Nëntor 2022 / GF

OBSH alarmon për përhapjen e fruthit

Mbulimi i vaksinimit kundër fruthit ka rënë në mënyrë të vazhdueshme që nga fillimi i pandemisë COVID-19. Në vitin 2021, një rekord prej afro 40 milionë fëmijëve humbën një dozë të vaksinës së fruthit: 25 milionë fëmijë humbën dozën e parë dhe 14.7 milionë fëmijë të tjerë humbën dozën e dytë, shkruhet në një botim të përbashkët nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) dhe Shtetet e Bashkuara.

Kjo rënie është një pengesë e rëndësishme në progresin global drejt arritjes dhe ruajtjes së eliminimit të fruthit dhe lë miliona fëmijë të ndjeshëm ndaj infeksionit.

Në vitin 2021, në mbarë botën kishte rreth 9 milionë raste dhe 128 000 vdekje nga fruthi. Njëzet e dy vende përjetuan shpërthime të mëdha dhe shkatërruese. Rënia e mbulimit të vaksinave, mbikëqyrja e dobësuar e fruthit dhe ndërprerjet dhe vonesat e vazhdueshme në aktivitetet e imunizimit për shkak të COVID-19, si dhe shpërthimet e vazhdueshme të mëdha në vitin 2022, nënkuptojnë se fruthi është një kërcënim i menjëhershëm në çdo rajon të botës.

“Paradoksi i pandemisë është se ndërsa vaksinat kundër COVID-19 u zhvilluan në kohë rekord dhe u vendosën në fushatën më të madhe të vaksinimit në histori, programet rutinë të imunizimit u ndërprenë keq, dhe miliona fëmijë humbën vaksinat që shpëtonin jetë kundër sëmundjeve vdekjeprurëse, si fruthi”, tha drejtori i përgjithshëm i OBSH-së, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Rikthimi në rrugën e duhur të programeve të imunizimit është absolutisht kritik. Pas çdo statistike në këtë raport është një fëmijë në rrezik nga një sëmundje e parandalueshme”, shtoi ai.