18:09 / E Enjte, 19 Shtator 2019

OECD-ja ul parashikimet për rritjen ekonomike globale

Organizata për Bashkëpunimin dhe Zhvillimin Ekonomik (OECD), e cila i shqyrton shifrat e saj katër herë në vit, pret që ekonomia botërore të regjistrojë nivelin e saj më të ulët të rritjes, këtë vit, që nga kriza financiare e viteve 2008-2009, si rezultat i paqartësive të nxitura nga lufta tregtare, Brexit dhe borxhit privat.

Në këndvështrimin e OECD-së, “retë” do të vazhdojnë të grumbullohen për të gjitha ekonomitë kryesore botërore, veçanërisht për zonën e euros dhe sidomos për vendet e mëdha në zhvillim, që po i vuajnë pasojat e ngadalësimit ekonomik në Kinë, me rënien e eksporteve të tyre të materialeve të para.

Në kontinentin e vjetër, aGjermania, ekonomia kryesore evropiane, ka pësuar rënien më të fortë, ndërsa situata më kritike është ajo e Argjentinës, në mes të trazirave ekonomike dhe financiare, me një recesion prej 2.7 përqind të PBB-së së saj.

Në këtë kontekst të zymtë, institucioni ka ulur kryesisht parashikimet e tij për vendet në zhvillim, në veçanti të Indisë, me 1.3 pikë në 5.9 përqind, këtë vit dhe 1.1 pikë në 6, 3 për qind, për vitin 2020.