20:39 / E Enjte, 16 Mars 2023 / MSH

OKB ngre alarmin: Prodhimi i kokainës po arrin nivele rekord, shtohen qendra të reja trafikimi

Prodhimi global i kokainës ka arritur nivele rekord me rikthimin e kërkesës pas bllokimeve për Covid, sipas një raporti të ri.

Zyra e OKB-së për Drogën dhe Krimin tha se kultivimi i kokasë u rrit me 35% midis 2020 dhe 2021 në nivele rekord, shkruan BBC.

Gjetjet sugjerojnë se qendra të reja për trafikim janë shfaqur në Afrikën Perëndimore dhe Qendrore.

Raporti tha gjithashtu se trafikantët po përdornin më shpesh shërbimet postare ndërkombëtare për të çuar drogën te konsumatorët.

“Globalisht, përdorimi i pakove dhe shërbimeve të korrierit u rrit ndjeshëm gjatë bllokimit të lidhur me Covid-in për shkak të kufizimeve në fluturimet e pasagjerëve”, thuhet në raportin Global Report on Cocaine.

U vu në dukje një rritje në vendet e Afrikës Perëndimore në përdorimin e “shërbimeve postare të vendosura mirë, që operojnë globalisht, si dhe kompanive më të vogla tregtare” të përdorura për të kontrabanduar sasi kokaine në Evropë dhe më gjerë.

Në përgjithësi, raporti zbuloi se Evropa dhe Amerika e Veriut janë tregjet më të mëdha për kokainën, e ndjekur nga Amerika e Jugut dhe Qendrore dhe Karaibet.

Ndërsa raporti thoshte se tregjet në Afrikë dhe Azi ishin “ende të kufizuara”, Ghada Waly i OKB-së tha se potenciali që tregu të zgjerohej atje është një realitet i rrezikshëm.

Rritja e prodhimit ishte rezultat i një zgjerimi në kultivimin e kaçubeve të kokasë, si dhe përmirësimeve në konvertimin e kokainës në kokainë pluhur, zbuloi raporti.

Shpërthimi i Covid-19 kishte një efekt “përçarës” në tregjet e drogës pasi udhëtimet ndërkombëtare u kufizuan rëndë.

Kërkesa për kokainë ra pasi klubet e natës dhe baret u mbyllën gjatë bllokimeve pandemike.

“Megjithatë, të dhënat më të fundit sugjerojnë se kjo rënie ka pasur pak ndikim në tendencat afatgjata,” thotë raporti. “Furnizimi global i kokainës është në nivele rekord”.

Në Mbretërinë e Bashkuar, raporti thotë se ka pasur një “rritje të konsiderueshme” të konfiskimeve të kokainës në “mënyrat e shpejta të paketave dhe postës”.

Përgjimet nga forcat e rendit kanë qenë gjithashtu në rritje, përshkruan raporti.

Gjetje të tjera kryesore përfshijnë:

Kolumbia ende dominon rrugët e trafikimit, megjithëse shtigjet për në Evropë kanë evoluar

Konsumi në Australi arriti kulmin në mesin e vitit 2020, ra me 50% në fillim të vitit 2021 dhe u rrit “mesatarisht” në muajt e fundit të 2021

Grupet kriminale meksikane dhe ballkanike janë afruar më pranë qendrës së prodhimit për të fituar akses në furnizime

Përdorimi i kokainës është në trend rritës në disa vende të Evropës Perëndimore, duke përfshirë Britaninë e Madhe, Belgjikën, Francën dhe Spanjën.

Në Ukrainë, tregu ishte zgjeruar, por që nga pushtimi i Rusisë shkurtin e kaluar kërkesa është ndërprerë në mënyrë drastike

Duke reaguar ndaj raportit, shefja e kërkimit dhe trendit të OKB-së, Angela Me tha se furnizimi me kokainë është rritur në Amerikën e Jugut pasi grupet kriminale kanë marrë kontrollin e zonave të drejtuara më parë nga grupi më i madh rebel i Kolumbisë- Forcat e Armatosura Revolucionare të Kolumbisë (FARC) .

Ajo tha se kjo ka çuar në konkurrencë midis grupeve, duke përfshirë disa grupe të huaja, gjë që ka rritur prodhimin.