21:24 / E Diele, 26 Maj 2019 / indeksADMonline

Pas 30 vjetësh, numri i personave mbi 60-vjeç do të arrijë në 2 miliardë

Studimi i OKB-së specifikon se në fund të vitit 2018 kishte rreth 705 milionë njerëz të moshës 65-vjeç dhe më të ri se pesë vjeç janë 20 milionë më pak – 680 milionë.

Të dhënat e Fondit të Popullsisë të OKB-së paralajmëruan se për tridhjetë vjet, një numër absolut i njerëzve të moshës mbi 60-vjeç do të rritet nga 705 milionë në dy miliardë, ndërsa numri i njerëzve të moshës mbi 80-vjeç do të arrinte në 395 milionë.

Por, nuk ishte gjithmonë kështu. Në vitin 1960, Banka Botërore regjistroi një nivel fertiliteti prej pesë fëmijëve për grua.

Më pak se 60 vjet më vonë, ajo u përgjysmua në një mesatare prej dy fëmijëve. Ky trend është veçanërisht tipik për vendet më të zhvilluara, ku ka një vdekshmëri më të ulët të fëmijëve, qasje më të madhe në mjetet kontraceptive, por gjithashtu një kosto më e lartë e rritjes së fëmijëve. Por një standard më i mirë jetese ka bërë të mundur që njerëzit të jetojnë më gjatë.

Shembulli më i mirë është Japonia, ku jetëgjatësia mesatare prej 84-vjeç është më e gjata në botë dhe ku njerëzit më të vjetër se 65 përbëjnë pothuajse një të tretën e popullsisë, madje edhe të planetit. Në të njëjtën kohë, fëmijët nën moshën pesë vjeç në Japoni janë më pak se katër për qind.

Vendet afrikane, nga ana tjetër, janë në krye të listës së vendeve me natalitet të lartë, por edhe me vdekshmërinë e lartë të të rinjve. Nigeri, për shembull, është vendi “më pjellor” në botë, me shtatë lindje për grua, por gjithashtu ka një shkallë të vdekshmërisë prej 85 fëmijëve për 1,000 lindje, një nga më të lartat në botë.

Në shekullin e 21-të, ekonomia është e globalizuar, gjithnjë e më shumë njerëz jetojnë në qytete, modeli i familjes ndryshon, teknologjia po evoluon me shpejtësi, por plakja e popullsisë është një nga transformimet më të mëdha shoqërore.

Në praktikë, megjithatë, masat që shoqërojnë një rritje të numrit të të moshuarve, me ulje të normave të lindjeve, nuk janë rozë.

Pritet që ata të mund të përfshijnë zgjatjen e jetës së punës edhe pas 65 vjetësh, me rritjen e taksave dhe vendosjen e kursimeve më të larta, ndërsa në të njëjtën kohë shumë punëdhënës tani po shmangin punëtorët e moshuar, pasi ata i konsiderojnë më pak produktivë dhe më të paaftë për të mësuar shpejt.