11:37 / E Hënë, 23 Prill 2018 / indeksADMonline

Pasiguria e LDK-sA� pA�r rrA�zimin e qeverisA�

Lidhja Demokratike e KosovA�s thotA� se Qeveria ka humbur legjitimitetin dhe vendi duhet tA� shkojA� nA� zgjedhje tA� parakohshme, por disa analistA� besojnA� se as LDK nuk A�shtA� e interesuar pA�r zgjedhje, por e bA�n njA� gjA� tA� tillA� pA�r tA� rritur pA�rkrahjen tek mbA�shtetA�sit e vet.

LDK-ja ka bA�rA� tA� ditur se tA� mA�rkurA�n do tA� organizojA� njA� tryezA� me tA� gjitha partitA� politike. Shefi i Grupit Parlamentar tA� LDK-sA�, Avdullah Hoti, ka thA�nA� se nA� tryezA� do tA� diskutohet kriza institucionale dhe politike nA� vendi, humbja e shumicA�s parlamentare, mosfunksionimi normal i Kuvendit si dhe, siA� ka thA�nA� ai, “dA�shtimi i funksionimit ligjor dhe kushtetues tA� institucioneve”.

Politologu Ramush Tahiri, duke folur pA�r Radion Evropa e LirA�, thotA� se Lidhja Demokratike e KosovA�s, me debate tA� tilla do tA� kA�rkojA� tA� dijA� se sa ka pA�rkrahje nA� iniciativa tA� ndryshme.

“NA� kA�tA� fazA�, duket se edhe LDK-ja ka hequr dorA� qA� ta rrA�zojA� QeverinA� kA�tA� pranverA� ose tA� organizohen zgjedhjet nA� qershor. Duket se A�do gjA� A�shtA� prolonguar pA�r vjeshtA�, aq mA� parA� qA� jemi nA� proces tA� formimit tA� asociacionit dhe LDK-ja, nuk do tA� marrA� njA� pA�rgjegjA�si tA� tillA�. [LDK-ja ] do ta mbajA� opinionin nA� tension edhe do tA� tregojA� se ka ide, ose sa do tA� ketA� pA�rkrahje. Ky A�shtA� qA�llimi dhe asnjA� qA�llim tjetA�r”, konsideron Tahiri.

Ai thotA� se Lidhja Demokratike e KosovA�s, si edhe disa subjekte tA� tjera, aktualisht nuk janA� tA� gatshme qA� tA� hyjnA� nA� njA� proces zgjedhor. LDK-ja, thekson Tahiri, nuk ka dal as me iniciativA� e propozime konkrete.

“Duket fazA� e mirA� qA� tA� bisedojA� pA�r ndA�rtimin e njA� platforme me partitA� e tjera parlamentare ose joparlamentare”, thekson Tahiri.

Edhe analisti tjetA�r politik, Artan Muhaxhiri, thotA� se LDK-ja, me deklarimet e saj pA�r ngritjen e njA� mocioni mosbesimi pA�r QeverinA� Haradinaj, por edhe organizimin e tryezave pA�r kinse zgjedhje tA� jashtA�zakonshme, nuk A�shtA� duke bA�rA� asgjA� tjetA�r veA� sa po i jep energji elektoratit tA� vet.

“Mendoj se kjo po bA�het mA� shumA� pA�r ta energjizuar elektoratin e vet dhe pA�r tA� krijuar njA� ide tA� gatishmA�risA� pA�r zgjedhje tA� reja sesa qA� mund tA� ketA� ndonjA� gjA� konkrete nA� kA�tA� aspekt”, thotA� Muhaxhiri.

Ai thekson se kA�rkesat pA�r zgjedhje tA� reja nA� kA�tA� kohA�, nuk janA� opsione reale pasi qA�, sipas tij, ato do ta A�onin KosovA�n nA� spirancA�n e pasigurisA� dhe drejt njA� mjegulle politike.

“LDK-ja A�shtA� duke dashur qA� tA� fitojA� nA� aspektin e imazhit politik, mirA�po nA� aspektin konkret LDK-ja, ka pak gjasa tA� vogla qA� tA� kemi zgjedhje tA� shpejta, sepse asnjA� subjekt tjetA�r veA� LDK-sA� nuk A�shtA� i gatshA�m tA� shkojA� nA� zgjedhje, as PDK-ja, as VetA�vendosje. Pra, edhe pse kA�tA� e thonA� deklarativisht, mirA�po nA� aspektin konkret politik besoj se asnjA�rA�s palA� nuk i pA�rshtatet tA� shkojA� nA� zgjedhje tA� reja”, vlerA�son Muhaxhiri.

Opozita nA� Kuvendin e KosovA�s vazhdon tA� kontestojA� legjitimitetin e QeverisA� aktuale tA� KosovA�s, por zyrtarisht nuk ka ndA�rmarrA� ndonjA� nismA� drejt ngritjes sA� ndonjA� mocioni tA� mosbesimit, sado qA� kjo A�A�shtje pA�rmendet si mundA�si reale.

Koalicioni aktual qeverisA�s po ballafaqohet me faktin e humbjes sA� shumicA�s nA� Kuvend, pasi qA� Lista Serbe ka vendosur tA� kalojA� nA� opozitA�.

MegjithatA�, bazuar nA� gjendjen aktuale, Qeveria nuk e ka shumicA�n, por as opozita nuk i ka 61 votat e nevojshme pA�r rrA�zimin e QeverisA�, por zyrtarA�t e LDK-sA� thonA� se do tA� provojA� tA� sigurojA� votat e nevojshme pA�r rrA�zimin e QeverisA�.

Temat: