17:52 / E Hënë, 20 Nëntor 2017 / indeksADMonline

Përfitimet nga marrëdhëniet e shëndosha me të tjerët

Si njerëz, marrëdhëniet që formojmë me njerëzit e tjerë janë jetësore për mirëqenien tonë mendore dhe emocionale, dhe me të vërtetë, mbijetesën tonë.
Njerëzit kanë një dëshirë të qenësishme për t’u afruar me njerëzit e tjerë. Për të lidhur dhe ndërtuar marrëdhënie, transmeton Indeksonline.
Një marrëdhënie pozitive mund të ndahet midis dy njerëzve që e duan, mbështesin, inkurajojnë dhe ndihmojnë njëri-tjetrin praktikisht dhe emocionalisht. Njerëzit në marrëdhënie të shëndosha kanë tendencë të:
1.Dëgjojnë njëri-tjetrin;
2.Komunikojnë hapur dhe pa gjykim;
3.Besojnë dhe respektojnë njëri-tjetrin;
4.Bëjnë kohë për njëri-tjetrin;
5.Nuk harrojnë detajet për jetën e njëri-tjetrit dhe
6.Angazhohen në aktivitete të shëndetshme së bashku.

Ka studime të ndryshme mbi efektet pozitive që një marrëdhënie e mirë romantike mund të ketë në shëndetin tuaj. Këtu janë disa përfitime nga  marrëdhëniet e  shëndosha romantike apo marrëdhëniet shoqërore:

Më pak stres
Të jesh në një marrëdhënie të përkushtuar lidhet me prodhimin më pak të kortizolit, një hormon stresi. Kjo sugjeron që njerëzit e martuar ose të çiftëzuar janë më pak të përgjegjshëm ndaj stresit psikologjik dhe se mbështetja shoqërore dhe emocionale që vjen me partnerin mund të jetë një tampon i madh kundër stresit. Ka edhe prova për të sugjeruar që çiftet që bashkëjetojnë janë më të lumtur se ata që nuk e bëjnë.

Shërim më i mirë
Nëse keni ndonjë person që t’ju kujtojë që të merrni ilaçin tuaj ose të keni një partner që të ndihmoni të largoni mendjen nga dhimbja, hulumtimet sugjerojnë se njerëzit e martuar që kanë pësuar operacione në zemër kanë tre herë më shumë gjasa të mbijetojnë tre muajt e parë pas operacionit sesa vetëm pacientët. Pacientët e martuar gjithashtu raportuan se ndiheshin më të sigurt për aftësinë e tyre për të trajtuar dhimbjen pas operacionit dhe ishin më pak të brengosur për operacionin në përgjithësi. Një mbështetje e vogël emocionale mund të shkojë shumë për të ndihmuar një person të shërohet nga një procedurë ose sëmundje.

Sjellje më të shëndetshme
Marrëdhëniet e shëndetshme përcaktojnë tonin e përsosur për një mënyrë jetese të shëndetshme në përgjithësi. Nëse bashkëshorti, miqtë apo të afërmit e tjerë inkurajojnë të hani një dietë të shëndetshme, të ushtroni, të mos pini duhan, do të keni mundësi të ndiqni hapat e tyre. Është shumë më e lehtë të marrësh sjellje të shëndetshme kur rrethon veten me njerëz që po bëjnë të njëjtën gjë.


Kuptim më i madh i qëllimit
Është e natyrshme që njerëzit të ndihen të nevojshëm, të dashur. Shumë njerëz përpiqen të ndihen sikur po bëjnë diçka të mirë për dikë tjetër dhe përmirësojnë botën në një farë mënyre. Duke qenë në një marrëdhënie të dashur, pa marrë parasysh se çfarë lloji, mund t’i japë një personi një ndjenjë mirëqenieje dhe qëllimi.

Jetë më e gjatë
Duke folur për shtimin e viteve në jetën tuaj, hulumtimet sugjerojnë se marrëdhëniet e shëndetshme sociale kanë një ndikim më të madh në shmangien e vdekjes së hershme se sa marrja e medikamenteve të presionit të gjakut ose duke u ekspozuar ndaj ndotjes së ajrit. Një studim madje sugjeron që mungesa e marrëdhënieve shoqërore ka të njëjtin efekt në shëndetin si pirja e 15 cigareve në ditë.

Gjithkush është unik dhe ka nevojat dhe dëshirat e veta kur bëhet fjalë për marrëdhëniet, trajtimin e stresit dhe jetesën e një jete të shëndetshme dhe kuptimplote.

Ndonjëherë të kesh të paktën një mik të mirë (ose bashkëpunëtor, terapist ose këshilltar besnik) për t’ju ndihmuar të ecin përmes çështjeve si ankthi social ose depresioni mund të vlejë më shumë se sa mendoni. Mund të jetë e vështirë, por gjithashtu mund të jetë pikërisht ajo që ju nevojitet. Edhe vetëm të kesh një ose dy marrëdhënie të forta dhe të shëndetshme në jetën tënde mund të ketë një efekt pozitiv në shëndetin tuaj./Indeksonline/.