23:03 / E Mërkurë, 23 Gusht 2023 / S Z

Pesë nga vendet më të mira për emigrantët në 2023

Një sondazh i ri mbi jetesën dhe punën jashtë vendit ka zbuluar vendet më të mira për të jetuar emigrantët. Nga Malajzia në Meksikë, banorët shpjegojnë se çfarë i bën ata ta duan shtëpinë e tyre të re.

“Internations”, rrjeti më i madh i emigrantëve në botë, së fundmi përpiloi raportin e tij vjetor “Expat Insider”, i cili rendit vendet më të mira bazuar në 56 aspekte të jetës së emigrantëve, nga kostoja e jetesës tek strehimi e deri te disponueshmëria e internetit me shpejtësi të lartë.

Më shumë se 12,000 emigrantë që përfaqësonin 171 kombësi dhe që jetonin në 172 vende ose territore u përgjigjën, gjë që rezultoi në një listë eklektike dhe ndonjëherë befasuese që përfshin globin.

Më poshtë, top-5 vendet më të mira për emigrantët 2023:

Meksiko

E renditur në numrin një në sondazhin e këtij viti, Meksika nuk është e panjohur për vlerësimin, pasi renditet në top pesëshen çdo vit që nga viti 2014. Vendi renditet i pari në indeksin e Lehtësisë së Vendosjes dhe në nënkategorinë e saj të miqësisë lokale, e cila gjithashtu rezulton me rezultate të larta në gjetjen e miqve. Në fakt, 75% e emigrantëve të anketuar thanë se është e lehtë të bësh miq vendas këtu, krahasuar me vetëm 43% globalisht.

Spanja

Spanja është renditur në top 10 në indeksin e cilësisë së jetës të sondazhit që nga viti 2014, për shkak të kulturës dhe jetës së saj të natës, mundësive për rekreacion dhe kohë të lirë, si dhe klimës dhe motit të moderuar. Kësaj radhe është renditur e dyta.

Panamaja

Ky vend i Amerikës Qendrore renditet i treti në indeks falë rezultateve të larta në Lehtësinë e Vendosjes, lehtësinë e gjetjes së miqve dhe kulturën dhe kategoritë e mirëseardhjes.

Ashtu si Spanja, vendi ka prezantuar një vizë nomade digjitale, me një nga tarifat më të ulëta në botë – në fakt, emigrantët në indeks e renditin atë një nga pesë vendet kryesore ku është më e lehtë për të marrë një vizë. Klima dhe moti ndihmojnë gjithashtu renditjen e lartë të vendit, duke u renditur në vendin e 11-të në përgjithësi në atë nën-indeks.

Bahrejni

I vetmi vend i Lindjes së Mesme në top 10, Bahrejni u rendit i nënti dhe ishte vendi më i përmirësuar në listë nga viti 2022 në 2023, duke u ngjitur me 19 vende. Ai u rrit më së shumti në indeksin e financave personale, pasi gati gjysma e emigrantëve të anketuar vlerësuan koston e jetesës më të favorshme se në vitin 2022 dhe raportuan një kënaqësi të madhe me situatën e tyre financiare.

Malajzia

E renditur në vendin e katërt në indeksin e përgjithshëm, Malajzia u ngjit lart në nënindeksin e Cilësisë së Jetës këtë vit, me banorët që e renditin vendin të tretin në disponueshmërinë e mundësive të udhëtimit. Vendi i Azisë Juglindore gjithashtu rankohet mirë për sa i përket miqësisë lokale dhe financat personale.