09:51 / E Enjte, 19 Tetor 2017 / indeksADMonline

Pesë shenja të kancerit të vezoreve që duhet t`i dini patjetër

Kanceri i vezoreve është një nga kërcënimet më të mëdha për shëndetin e femrave në të gjithë Amerikën. Vetëm në Shtetet e Bashkuara, rreth 22,000 gra diagnostikohen çdo vit me këtë sëmundje vdekjeprurëse. Është kanceri i 9-të më i zakonshëm i femrave në vend dhe shkaku i 5-të kryesor i vdekjes së kancerit tek gratë.

Pse është kaq lart në shkallën e vdekshmërisë?
Një nga problemet më të mëdha me diagnostikimin e kancerit ovarian është se shumë nga simptomat nuk janë specifike. Ato janë të përgjithshme. Përhapja e kancerit e bën shumë më të vështirë për t’u trajtuar dhe si rezultat, mijëra gra vdesin çdo vit.

Është një mendim i frikshëm se jo më shumë se 20% e diagnozave të kancerit ovarian janë dhënë në fazat e hershme të sëmundjes por për pjesën më të madhe ato jepen kur tashmë është tepër vonë. Disa gra kurrë nuk diagnostikohen dhe kanceri përfundon duke qenë një vrasës i heshtur. Për këtë arsye, shqyrtimi dhe parandalimi i kancerit janë të rëndësishme për ta kapur atë sa më shpejt që të jetë e mundur; sidomos pasi ajo ndikon edhe tek femrat e reja. Aktorja Cobie Smulders u diagnostikua me kancer ovarian në moshën e re 25 vjeçare! “Ndjeva një presion të vazhdueshëm në barkun tim që nuk mund ta shpjegoja”, tha ajo.

Është e rëndësishme të dini se cilat janë simptomat dhe mos të neglizhoni mundësinë që shëndeti juaj të jetë në rrezik.

Këtu janë 5 simptoma të kancerit ovarian që mund të keni të bëni:

1. Enjtje dhe bllokim i barkut
Nëse po vëreni barkun tuaj të jetë i ngurtë ose i fryrë, atëherë duhet të kontrolloheni menjëherë. Ajo mund të jetë edhe një shenjë e një numri problemesh të tjera gastrointestinale, por kjo është një nga indikacionet më të mëdha të kancerit ovarian tek gratë.

2. Humbja e oreksit ose ndjenjat e shpejta për të qenë i ngopur
Nëse e dini oreksin tuaj, atëherë pyesni veten se pse mund të ndiheni pak të uritur gjatë gjithë ditës. Gjithashtu, nëse ndiheni gjysmë të ngopur edhe kur hani mund të jetë një shenjë që keni kancer ovarian. Në të njëjtën kohë, ndjenjat e humbjes së oreksit mund të jenë një shenjë e kushteve fizike dhe mendore të grave, prandaj sigurohuni që t’i kushtoni vëmendje asaj, sesa po hani.

3. Dhimbje shpine
Nëse jeni duke u shtrirë rregullisht, duke shmangur lëvizjet e vështira dhe ushtrimet dhe duke bërë një jetë aktive, nuk duhet të keni dhimbje shpine. Dhimbja e poshtme e shpinës mund të jetë një shenjë e kancerit ovarian dhe më shumë.

4. Dhimbje stomaku
Edhe pse mund të jetë në lidhje me diçka që keni ngrënë, ose një periudhë e keqe ajo është një nga treguesit më të mirë që vezoret tuaja mund të kenë dicka serioze.

5. Keni shumë gazra
Nëse keni probleme me zorrët, ose ndjeheni i pafuqishëm për ditë dhe javë atëherë vizitoni një mjek. Kjo mund të shpëtojë jetën tuaj, edhe pse simptomat nuk duken shumë serioze.

Sigurohuni që t’i kushtoni vëmendje trupit tuaj për t’u siguruar që jeni i sigurt, sepse nëse prisni shumë kohë, mund të jetë tepër vonë/Shije.al