09:22 / E Diele, 03 Nëntor 2019

Pikat e çuditshme në imazhin e trurit zbuluan diagnozën e tmerrshme

Në pamje të parë është e qartë se ekziston diçka e pazakontë në lidhje me skanimin e trurit të një të riu – është plot me pika të vogla të bardha dhe gri. Kur mjekët i panë për herë të parë, ata u hutuan dhe nuk e dinin se çfarë saktësisht përfaqësonin.

Pas analizave dhe testimeve të hollësishme, ata kuptuan se ishte një cist, shkaku i të cilit nuk është më shumë ose më pak se një parazit, sipas IFL Science.

Është një larvë, e cila te njerëzit shkaktohet nga konsumimi i ushqimit ose ujit të kontaminuar me vezë ose larva të shiritit (krimba të zorrëve).

Nëse konsumoni vezë të shiritit, ato mund të migrojnë jashtë zorrëve dhe të formojnë ciste në inde dhe organe (infeksione invazive), por nëse konsumoni larva, ato do të zhvillohen në shirita të rritura për zorrën tuaj (infeksion i zorrëve).

Mjekët nga India raportuan rastin duke shkruar për ‘The New England Journal of Medicine’, dhe pacienti ishte një 18-vjeçar që erdhi në Spitalin ESIC në Faridabad pas një seri sulmesh jo specifike të epilepsisë.

Ekzaminimi zbuloi se i riu ishte i hutuar, kishte një ënjtje të qartë mbi syrin e tij të djathtë dhe ndjeshmëri, dhe dhimbje ekstreme në testikulin e tij të djathtë. Këto simptoma jo specifike i çuan ata në teste të gjakut, të cilat më vonë konfirmuan se ishte neurocisticercosis, një infeksion indesh i shkaktuar nga vezët e shiritit Taenia solium.

“Burimi i një veze mund të jetë çdo gjë nga mbytja e ujit të kontaminuar tek ushqimi. Burimi i dytë më i zakonshëm është konsumi i derrit të trajtuar nga nxehtësia”, thanë mjekët.

OBSH raporton se infeksione të tilla ndodhin më së shpeshti në komunitetet bujqësore në vendet në zhvillim, Afrikë, Azi dhe Amerikën Latine.

Çuditërisht, OBSH vlerëson se 2.56 deri në 8.30 milionë njerëz janë të infektuar nga krimbat e zorrëve në të gjithë botën, megjithëse shumica kanë një infeksion të zorrëve me pak ose aspak simptoma.

“Serioziteti i kësaj çështje sugjeron që i riu ishte infektuar për një kohë të gjatë, por mjekët nuk mund të përcaktonin se kur ndodhi infeksioni”, tha doktor Nishanth.

Trajtimi ishte jashtëzakonisht i vështirë pasi koka e shiritit mund të përkeqësojnë inflamacionin dhe të çojnë në akumulimin e mëtutjeshëm të ujit në hapësirat jashtëqelizore të trurit.

Për shkak të dëmtimeve në syrin e pacientit, mjekët ishin gjithashtu të vetëdijshëm se inflamacioni mund të çojë në humbje të plotë të shikimit. Ai u trajtua me ilaçe anti-epileptike, por ndërroi jetë vetëm dy javë më vonë.

Kur keni një infeksion të zorrëve, koka e tapës ngjitet në zorrët, ndërsa proglotidet rriten dhe prodhojnë vezë. Rritjet e tapave për të rritur mund të jetojnë deri në 20 vjet në host. Infeksionet e zorrëve janë zakonisht të butë, por infeksionet invazive mund të shkaktojnë komplikime serioze.

Shumë njerëz me infeksion të zorrëve nuk kanë simptoma. Nëse ata përgjigjen, kjo do të varet nga lloji i shiritit. Simptomat e një infeksioni invaziv ndryshojnë në varësi të vendit ku janë shpërngulur larvat, më së shpeshti duke përfshirë vjellje, dobësi, humbje të oreksit, dhimbje barku, diarre, humbje peshe.

Nëse larvat e shiritit migrojnë nga zorrët dhe krijojnë ciste në inde të tjera (infeksion invaziv), ato mund të shkaktojnë dëme në organe dhe inde, të cilat mund të rezultojnë në ethe, masa cistike, reaksione alergjike ndaj larvave, infeksione bakteriale dhe simptoma neurologjike, përfshirë konfiskime.