14:52 / E Enjte, 10 Qershor 2021 / FG

Po ndodh eklipsi ‘unaza e zjarrtë’! Hëna i parakalon diellit dhe ofron pamje spektakolare

Pjesa më e madhe e hemisferës veriore mund të shikojë eklipsin diellor. Kjo dukuri e veçantë  quhet ‘eklips unazor’. Hëna do të lëvizë nëpër faqen e diellit dhe do të bllokojë tërësisht rrezet e lëshuara prej saj.

NASA paralajmëron që përdorimi i syzeve speciale të eklipsit do të jetë i nevojshëm për të shmangur kërcënimin e verbërisë.

Ngjarja do të zgjasë për rreth një orë e 40 minuta, me fazën e “unazës së zjarrit” që zgjat pothuajse katër minuta në çdo pikë përgjatë rrugës vjetore të eklipsit diellor.

Sipas NASA, hëna e re do të jetë e dukshme në 6:53 të mëngjesit. Hëna do të bllokonte rreth 80% të diellit ndërsa lind në 5:42 të mëngjesit, duke u ngritur më lart dhe përfundimisht duke përfunduar rreth orës 6:29 të mëngjesit.

Nëse moti nuk lejon një shkrepje të eklipsit ose palët e interesuara jetojnë në një zonë pa një pamje të qartë, eklipsi diellor i ardhshëm dhe i fundit i vitit do të ndodhë më 4 dhjetor, me tërësinë e dukshme vetëm nga Antarktida dhe Afrika e Jugut.

NASA do të fillojë mbulimin me video në YouTube në 5 të mëngjesit dhe Teleskopi Virtual me bazë në Itali gjithashtu do të transmetojë ngjarjen në të njëjtën kohë. Eklipsi tjetër total diellor i dukshëm nga SH.B.A do të jetë më 8 Prill 2024./news24/