17:54 / E Enjte, 18 Tetor 2018

Prishtina “të nxjerrë” mallin e Stambollit, ja si Erdogan tenton të fitojë Ballkanin

Turqia kërkon më shumë ndikim në Evropën Juglindore, shkruan holandezi Boris Kalnoky për median konservatore gjermane “Die Welt”.

Ata që njohin Turqinë, do të ndjehen në kryeqytetin kosovar, Prishtinë, si në shtëpi dhe gomë.
Shumica e ndërtimeve moderne, bankave, zyrave janë si në Stamboll – sepse janë ndërtuar nga firmat turke. Edhe aeroporti i Prishtinës kujton, nga brenda dhe jashtë, një version i vogël i aeroportit të Stambolit, shkruan mediat gjermane, duke iu referuar edhe deklaratave të presidentit Rexhep Taip Erdogan më 2013 se “Kosova është Turqia dhe Turqia është Kosovë”.

Ndikimi i Turqisë në vendet e Ballkanit nuk kryhet me armë si në Siri, Irak, Katar, por me kërkesa kulturore dhe religjioze, ndërtimi i shkollave dhe konvikteve, si dhe me investime dhe kredi, përcjell albinfo.ch. Turqia ka investuar në ndërtimin e Xhamisë së Madhe në Tiranë, e cila do të përfundojë në vitin 2019 dhe ngjashëm në Rumani, ku do të ndërtohet një xhami për 2000 besimtarë.

“Të gjitha këto xhami dhe monumente, për osmanët dhe turqit e sotëm janë një simbol i pushtimit”, thotë Norbert Pap nga Universiteti i Pejës, i cili kryen studime për zbulimin e vendit ku doli Sulejmani i Madhërishme.

Megjithatë, më tej në artikull shkruan se ekspansioni i Turqisë në Evropën Juglindore ka stagnuar si pasojë e goditjes së pandërprerë të shtetit në vitin 2016, kriza e emigrantëve dhe kriza ekonomike në këtë vit.

“Ndërtimi i Xhamisë së Madhe në Budapesht është pamundësuar që nga kriza e emigrantëve Viktor Orban që dikur ishte pro ndërtimit, gjatë kësaj kohe u shpall si shpëtimtar i oksidentit nga emigrantët dhe tani nuk mund të lejojë ndërtimin e xhamisë”, përcjell albinfo.ch .

Ndryshe nga kriza financiare, nuk është e qartë se turqia e qeverisë arrin qëllimin e trefishimit të investimeve turke në Serbi – nga 1.7 miliardë dollarë, në pesë miliardë. Por, politikisht, ëndrra e Erdoganit në rajon duhet të shpërthejë. Kosova, Bosnja dhe Shqipëria kërkojnë të anëtarësohen në BE, e cila jep më shumë para dhe perspektivë sesa gjendja e Turqisë, shkruan në fund të artikullit.