18:16 / E Premte, 05 Tetor 2018

Profesionet që i shkeli koha, sot janë pjesë e të kaluarës

Çdo gjë ka fundin e saj dhe disa profesione që dikur i bënin njerëzit sot i takojnë të kaluarës.

Shumë punë manuale janë zëvendësuar me makina dhe nga kompjuteri, ndërsa disa profesione janë zhdukur vetvetiu, sepse nuk janë më të nevojshme, transmeton Indeksonline.

Për shembull, nuk ka nevojë të luhet piano në kinema, lampat e rrugëve ndriçojnë vetvetiu dhe ne nuk duhet të kërkojmë nga komutuesi që të na lidhë me personin me të cilin duam të bisedojmë me telefon.

Ndoshta ju i dini, por ne do ua rikujtojmë disa nga to.

Këmbanat e sipërme

Ky profesion ishte popullor në Britaninë e Madhe që nga koha e revolucionit industrial dhe ekzistonte në disa zona të vendit deri në vitin 1970.

Kinematë me muzikë

Profesioni i muzicientit të kinemave ishte popullor në kohën e filmit heshtur që kërkohet shoqërim muzikor. Improvizuesi duhej ta zgjidhte një  muzikë sipas ngjarjeve që ndodhin në ekran.

Transportuesi i ujit

Makina e shkrimit

Ky profesion u zhduk në vitet 1990, kur makinat e shkrimit të makinave u zëvendësuan me kompjutera dhe printerë.

Vendosja e llampave në rrugë

Këtu është një fakt qesharak, kur llampat e rrugëve u shfaqën së pari në rrugët e Londrës në vitin 1417 me urdhër të major Henry Barton, shumë qytetarë ishin kundër kësaj risi. Megjithatë, dritat e rrugëve u përhapën në të gjithë Evropën dhe duhej të ndizeshin dhe të shuhen me dorë për disa shekuj, si dhe të mbusheshin me lëndë djegëse dhe të pastroheshin me kohë.

Sekretareshat në telefon

Para se të shpikeshin stacionet telefonike automatike, përdoruesit e telefonit u lidhën me dorë. Ishte kryesisht gra që kishin një punë të tillë. Ky profesion u konsiderua prestigjioz sepse vetëm vajzat e familjeve të mira që kishin një zë të mirë, shëndet të mirë, sjellje të mira dhe karakter të mirë u pranuan për këtë punë.

Bartësit me qerre

Në shekullin 19-20, kishte blerës të rrobave dhe mbeturinave të tjerë që shërbenin në lidhjen primare në sistemin e riciklimit në Evropë, Perandorinë Ruse dhe SHBA. Rrobat dhe kockat përdoreshin për të blerë rroba të vjetra prej kanavari dhe leshi, letra dhe litarë, të cilat u riciklohen për të bërë përsëri letër dhe rroba, si dhe eshtrat që përdoreshin për prodhimin e ngjitësve dhe plehrave. Ata gjithashtu bleu shishe të pastra dhe kapele shishesh.

Shpërndarësit e akullit

Procesi i krijimit dhe ruajtjes së akullit për përdorimin e tij në stinë të nxehtë ka ekzistuar në shumë vende të botës, por në shekullin e 19-të, u shfaq tërë industria e re e tregtimit të akullit, e njohur edhe si tregti me ujë të ngrirë. Në këtë tregti përdoret akulli i prerë nga sipërfaqja e pishinave të ujit në dimër.

Kompjuter njerëzor

Për shkak të arsyeve të panjohura, aftësitë matematikore të grave u konsideruan më keq se të meshkujve për një kohë të gjatë. Megjithatë, praktika tregon të kundërtën – puna e një kompjuteri njerëzor  pothuajse gjithmonë ishte bërë nga gratë para shfaqjes së kompjuterëve të fuqishëm./Indeksonline/.