12:21 / E Diele, 15 Prill 2018

Pse dhembin plagA�t kur ndryshon moti?

Shenja qA� ngelet pas lindjes me operacion mund tA� shkaktojA� probleme tek nA�na edhe kohA� mA� pas.

Ajo A�shtA� njA� shenjA� qA� i kujton emocionet e njA� momenti tA� bukur, momentin qA� ka sjellA� nA� jetA� fA�mijA�n e saj por nuk janA� tA� pakta nA�nat qA� ankohen edhe pA�r dhimbje kur temperaturat fillojnA� tA� ulen.

Nuk bA�het fjalA� pA�r dhimbjet e momenteve tA� para pas lindjes pasi ato gjithsesi qetA�sohen me medikamente.

PA�rse shfaqen kA�to dhimbje tek plaga?

Edhe pse duket si e pamundur, ekspertA�t kanA� provuar se kjo gjA� A�shtA� e vA�rtetA� dhe ndodh pasi trupi ynA� i pA�rgjigjet uljes sA� temperaturave duke shkaktuar njA� pickim tek shenja e operacionit te lindjes dhe operacioneve tA� tjerA� nA� pA�rgjithA�si. Kjo ndodh pasi lA�kura nA� atA� zonA� A�shtA� tepA�r delikate ndaj tA� ftohtit dhe rritjes sA� pA�rqendrimit tA� lagA�shtirA�s.

NjA�soj si edhe frakturat, plaga e operacionit konsiderohet si njA� lloj traume pA�r organizmin, dhe kjo A�shtA� njA� pasojA�.

NA� lidhje me perceptimin e dhimbjes tek plaga nA� rast tA� pA�rkeqA�simit tA� motit A�shtA� folur qA� nA� kohA�n e Hipokratit, dhe studiuesit ende janA� duke punuar pA�r tA� gjetur njA� shkak edhe mA� subjektiv nA� lidhje me kA�tA�.

Gjithashtu mund tA� themi se ka disa persona qA� janA� tepA�r tA� ndjeshA�m ndaj ndryshimit tA� kohA�s dhe trupi i tyre pA�rgjigjet duke krijuar dhimbje nA� zona tA� ndryshme tA� trupit duke pA�rfshirA� edhe shenjA�n e operacionit.