23:54 / E Hënë, 22 Shkurt 2021 / G

Pse maskat e fytyrës mund të zvogëlojnë ashpërsinë e Covid-19, zbulojnë studimet e fundit

Maskat e fytyrës zvogëlojnë përhapjen e koronavirusit të ri dhe gjithashtu mund të zvogëlojnë ashpërsinë e Covid-19.

Studimi i tanishëm zbulon se maskat rrisin lagështinë e ajrit që një person merr frymë shkruan MedicalNewsToday.

Nga kjo u sugjerua që mbajtja e maskës ka lidhje me ashpërsinë e zvogëluar të Covid-19.

Hulumtimi i cili shfaqet në ‘Biophysical Journal’, shton prova të mëtejshme për vlerën e mbajtjes së maskave.

A e zvogëlojnë maskën ashpërsinë e Covid-19?

Maskat e fytyrës kanë qenë një ndërhyrje thelbësore jo-farmaceutike në pandeminë Covid-19.

Studiuesit besojnë se ato zvogëlojnë shanset që një person të kalojë virusin tek një person tjetër, si dhe të marrë vetë virusin.

Më tej, ndërsa profesionistët e kujdesit shëndetësor vazhdojnë të administrojnë vaksina efektive në të gjithë botën, mbajtja e maskave është akoma e nevojshme.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) theksojnë se nuk ka ende informacion të mjaftueshëm se si funksionojnë këto vaksina në botën reale për të rekomanduar njerëzit të ndalojnë të mbajnë maska, madje edhe për ata që kanë marrë dy doza të vaksinave.

Kërkimi i fundit, i cili shfaqet në ‘Journal of General Internal Medicine’ dhe ‘New England Journal of Medicine’, zbuloi se maskat e fytyrës në mënyrë efektive zvogëlojnë transmetimin e Sars-CoV-2 dhe gjithashtu mund të zvogëlojnë ashpërsinë e saj.