20:20 / E Enjte, 30 Nëntor 2017 / indeksADMonline

Pse ndonjëherë zgjohemi para alarmit?

Ritmi cirkadian nënkupton të gjitha proceset kronobiologjike që ndodhin në organizmin tonë gjatë 24 orëve, që nënkupton ritmin e gjumit ose të zgjimit.

Është e njohur se nëse shkon në gjumë në të njëjtën kohë dhe ngrihesh çdo mëngjes në të njëjtën kohë, trupi yt merr atë zakon.

Cikli i gjumit rregullon disa proteina, dhe presioni i gjakut dhe shkalla e zemrës ndikojnë në nivelin e vigjilencës. Kur vendosni gjumë dhe kohë zgjimi, niveli i proteinave rritet në trup kur të vijë koha e alarmit.

Sasia e proteinave fillon të rritet brenda natës, andaj nganjëherë duhet të jemi të alarmuar.

Nëse humbisni një alarm, kjo do të thotë që nuk keni qenë i përgjumur ose nuk fle rregullisht. Zgjimi në kohë të ndryshme mund të dëmtojë ritmin e brendshëm.

Ata që shkojnë për të fjetur janë gjithmonë në të njëjtën kohë dhe ata do ta bëjnë këtë gjatë fundjavave, gjë që do t’i bëjë ata të ndihen më të relaksuar.