18:30 / E Mërkurë, 10 Tetor 2018 / indeksADMonline

Pse njerëzit mashtrojnë?

Mashtrimi është gjithmonë një temë bisede, sepse përderisa ndodh gjatë gjithë kohës, ajo ende arrin të godasë njerëzit njësoj, si herën e parë.

Ose u ka ndodhur juve, ose keni mashtruar dikë, ose ish-mashtruesi ka arritur të mashtrojë një shok tëndin, ose të gjithë në punën tuaj po flasin rreth një mashtrimi. Pra të tilla rast ka shumë herë.

Por gjithmonë kur ndodhë një mashtrim i tillë, shtrohet pyetja: Pse njerëzit mashtrojnë?

Sheela Mackintosh-Stewart është një konsulente martese dhe avokate e divorcit, kështu që ajo ka dëgjuar më shumë se ne rresh mashtrimeve.

Ajo vuri re se disa shkaktarë që mund të çojnë në pabesi.

“Marrëdhëniet bashkëkohore i nënshtrohen presioneve të vazhdueshme pavarësisht nëse kjo është trajtimi i kërkesave të jetës së përditshme, duke pasur vazhdimisht të balancuar një peshë të rëndë në jetën e punës dhe të jetës ose duke u marrë  me presionet në mediat sociale. Këto janë streset që ndonjëherë mund të grumbullohen dhe të çojnë ën një prishje të marrëdhënieve, dhe në disa raste në pabesi”, ka thënë ajo.

Sipas saj në përgjithësi, mashtrimi përfshin një gamë të gjerë të marrëdhënieve, të humbjes nga tradhtia, shkrimet në mënyrë të fshehtë, mashtrimet seksuale e shumë të tjera.

“Shkaktarët e zakonshëm që kam parë përfshijnë mërzinë, vetminë, depresionin, pakënaqësinë martesore, nevojë për të ndriçuar atë dhe ikjen nga parashikueshmëria dhe humori i urdhëruar i jetës së përditshme dhe rutina e brendshme me buzë dehëse të rrezikut dhe emocioneve”, ka thënë ajo.

Mashtrimi sipas saj është vetëm një simptomë e një kalbje shumë më të madhe themelore që ka vendosur në marrëdhënie të cilat nuk janë komunikuar siç duhet ose nuk merren me çiftin, duke përfshirë ndjenjën e lënë pas dore, të bllokuar, të pambështetur apo të nevojshme të paplotësuara./Indeksonline/