75 Mall Live Search
18:52 / E Martë, 11 Qershor 2024 / FR

Pse qepët ju bëjnë të qani?

Qepët janë të pajisura me një mekanizëm mbrojtës të krijuar për t’i mbrojtur ato ndërsa rriten nga kafshët e uritura. Ato nxjerrin enzima dhe acid sulfenik kur lëkura e tyre thyhet. Këto komponime kombinohen për të prodhuar S-oksid propanetial , një gaz irritues.

Propanetial S-oksidi është një agjent lakrimues, që do të thotë se krijon lot kur prek syrin.

Por ashtu si qepët, sytë tuaj janë gjithashtu të pajisur me një mekanizëm mbrojtës që synon t’i mbrojë ato nga dëmtimi. Kur nervat në secilin sy zbulojnë një agjent lakrimator, ata gjenerojnë lot për ta shpëlarë atë.

Disa njerëz kanë më shumë gjasa të qajnë kur presin qepë sesa të tjerët. Nëse jeni të ndjeshëm ose alergjik ndaj qepëve ose aliimeve të tjera, reagimi juaj mund të jetë më i rëndë ose të përfshijë disa simptoma.

Mirëpo cilat janë disa ilaçe shtëpiake për lotët e qepës?
Sado që mund të ‘thumbojnë’, qepët janë thjesht të bezdisshme dhe jo të rrezikshme për sytë tuaj.

Këtu janë disa këshilla për të reduktuar të qarat nga acarimi i qepës:

Vendosni një distancë ose një pengesë midis vetes dhe qepës së papërpunuar që po prisni. Vendosni qepët e prera nën gotë

Shpëlajini sytë me ujë të freskët dhe të pastër.

Vendosni një kompresë të ftohtë ose tranguj të ftohtë mbi sytë tuaj për të ndihmuar në reduktimin e acarimit.

Përdorni pika lubrifikuese për të shpëlarë sytë.

Përdorni ilaçe të tjera për dhimbjet e syve , të tilla si topa pambuku të njomur me xhel aloe vera dhe ujë.