13:01 / E Martë, 05 Korrik 2022 / B O

Pse sardelja konsiderohet si mbretëresha e ujërave detare?

Po të pyetnit këdo qoftë nga gastronomët ose kuzhinierët, ata do t’ju thonë se peshku është ligj! Deti i pastër dhe i pasur i Adriatikut karakterizohet për nga raporti ideal i kripshmërisë dhe temperaturës, gjë që i përshtatet jashtëzakonisht shumë botës së peshqve. Kripshmëria e plotëson shijen e peshkut, ndërsa temperatura ideale i jep raportin e shkëlqyeshëm të yndyrës dhe vlerave ushqyese. Pra, ekzistojnë të gjitha parakushtet për peshk cilësor dhe të shëndetshëm, me shije të lartë.

Super ushqim me pendla

Një nga peshqit tanë me cilësi më të lartë është pikërisht sardelja modeste. Themi modeste për shkak se ajo është në fakt një peshk i vogël blu, relativisht i lirë dhe “në shikim të parë” ndoshta dikujt nuk ia tërheq shumë vëmendjen, por ajo është në fakt mbretëresha e pakurorëzuar e ujërave detare, e përmendur shpesh si një nga ushqimet më të shëndetshme në botë. Sardelja e Adriatikut është e pasur me omega 3, me acide yndyrore, kështu që konsumimi i rregullt i këtij peshku zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të qarkullimit të gjakut për 50%. Përmban me bollëk kalcium që është i rëndësishëm për rritjen e kockave dhe vitaminat D dhe B12. Është gjithashtu një burim i pasur i proteinave, të cilat janë më të lehta për t’u tretur dhe proteinat nga mishi kanë një shfrytëzim më të mirë në organizmin tonë. Meqë ushqehet vetëm plankton, nuk “tërheq” metalet e rënda, duke e bërë atë një përzgjedhje më të shëndetshme për konsum sesa të disa llojeve të tjera të peshkut. Prandaj, sardelja jonë është një shembull shkollor i super-ushqimit!

Super “sardele” për super konservë sardelesh

“Sardelja” ka shumë emra: peshku i bardhë, sardile, fërshëllyes, shpatukë dhe brumçe janë vetëm disa prej tyre.

Mundësi për konsum të sardeles ka shumë: sallatave u jep një shije të veçantë dhe me mjeshtëri “luan” rolin e saragave të kripura në salcë cezar. Ne me kënaqësi bëjmë nga ajo pasta dhe lyerëse, por ndonjëherë është e thjeshtë edhe njëra edhe tjetra.

Ta “fshish” tërë konservën e sardeleve me një rriskë të rëndomtë të bukës të cilën pas çdo kafshate e ngjyejmë mirë në vajin e sardeles – “njami-njami”! A ka gjë më të shijshme se kjo!