14:40 / E Mërkurë, 11 Mars 2020

Pse vitamina C s’e “forcon” sistemin imunitar kundër koronavirusit?

 Vitamina C s’ ka shumë mundësi të ndihmojë njerëzit të luftojnë koronavirusin.

Kur preken nga i ftohti i zakonshëm, shumë njerëz shtrydhin lëngun e portokallit dhe gëlltisin shtojcat e vitaminës C në një përpjekje për të “forcuar” sistemin e tyre imunitar.

Por shtojcat e vitaminës C s’e dëmtojnë ftohjen e zakonshme në shumicën e njerëzve dhe ka edhe më pak prova që ata japin imunitet ndaj SARS-it dhe COVID-19, transmeton /IndeksOnline/.

Paulingu, pohoi se marrja e dozave të mëdha të vitaminës C, jo vetëm që mund të parandalojnë ftohjen e zakonshme, por edhe do të ndihmojë në parandalimin e sëmundjeve më të rënda, si kanceri dhe sëmundjet e zemrës. Sidoqoftë, hulumtimet e fundit sugjerojnë se shtojcat e vitaminës C zvogëlojnë kohëzgjatjen e ftohjes në popullatën e përgjithshme, sipas një përmbledhjeje të vitit 2013 të disa dhjetëra studimeve. Një hulumtim zbuloi se shtesat e vitaminës C të marra gjatë një ftohjeje mund të zvogëlojnë kohëzgjatjen e sëmundjes me 8% në të rritur dhe 14% në fëmijë.

 Praktikisht, kjo do të thotë se plotësimi i vitaminës C mund të shkurtojë kohëzgjatjen e një ftohjeje për rreth një ditë. Pjesëmarrësit në secilin studim plotësuan vitaminën C për periudha të ndryshme, por në përgjithësi, doza ditore ishte të paktën 200 miligramë.

Por asnjë provë deri tani nuk sugjeron që shtojcat e vitaminës C mund të ndihmojnë në parandalimin e COVID-19, edhe pse vitamina C vepron si një antioksidant, do të thotë që neutralizon radikalet e lira të krijuara nga metabolizmi normal i trupit dhe nga ekspozimi ndaj stresuesve mjedisorë, përfshirë rrezatimin ultravjollcë dhe ndotjen e ajrit. Radikalët e lirë janë grimca të ngarkuara që mund të dëmtojnë qelizat, indet dhe materialin gjenetik nëse lihen të pakontrolluara dhe kështu shkaktojnë inflamacion të dëmshëm.

Po ashtu disa studime tjera që përfshijnë njerëz nën stres fizik intensiv, si vrapues maratonë dhe ushtarë që stërviteshin në Arktik. Në mesin e këtyre individëve, ata që morën vitaminë C kishin rreth gjysmën e gjasës që të kapnin ftohjen sesa ata që nuk morën shtesa të tilla. Por në popullatën e përgjithshme, shtesat nuk e parandaluan ftohjen e zakonshme.

Po ashtu, disa studimet të tjera kanë përfshirë njerëz nën stres intenziv fizik, si vrapues në maratonë dhe ushtarë që stërviteshin në Arktik. Në mesin e këtyre individëve, ata që morën vitamin C kishin rreth gjysmën e gjasave që të kapen nga ftohja sesa ata që nuk morën shtesa, transmeton /IndeksOnline/

Mos i humb