17:49 / E Premte, 09 Mars 2018 / indeksADMonline

Qelizat e kujtesës nuk rigjenerohen më pas moshës 13 vjeçare

Neuronet e reja ndalojnë të rriten në një rajon kyç të ‘qendrës së kujtesës’ të trurit që në fillim të moshës 13 vjeçare, sipas një studimi të ri .

Shkencëtarët në kërkim të mostrave të indit të trurit nuk gjetën prova të rritjes së qelizave të reja nervore në pjesën e hipokampusit jetësor për formimin e kujtesës, pas moshës 13 vjeçare.

Modeli i gjetur duket të jetë një shenjë dalluese e trurit të madh kompleks.Mostrat pas vdekjes dhe pas operacionit shtriheshin në të gjitha fazat e jetës nga fetusi e deri në moshën madhore .

Numri i neuroneve reduktohet me moshën dhe mostra më e vjetër në të cilën u gjetën ishte nga 13-vjeçar. Nuk u zbuluan neurone të reja në mostrat e njerëzve të moshës 18 deri në 77 vjeç.

Shkencëtarët shtuan se “është interesante që mungesa e neurogjenezës në hipokampus është sugjeruar për gjitarët ujorë (delfinë, delfinët dhe balenat), specie të njohura për trurin e tyre të madh, jetëgjatësi dhe sjellje komplekse’.

Studimet e mëparshme mund të kenë raportuar gabimisht zbulimin e neuroneve të papjekur sepse proteinat që përdoren për të zbuluar ato nuk funksionojnë në të njëjtën mënyrë tek njerëzit dhe kafshët, tha studiuesit.

Në një koment që shoqëronte News & Views, Dr Jason Snyder nga Universiteti i British Columbia, Kanada, shkruante: “Këto gjetje janë në kundërshtim të fortë me pikëpamjen mbizotëruese që neurogjeneza njerëzore shtrihet gjatë gjithë jetës së të rriturve”./ATSH/