16:31 / E Mërkurë, 23 Shtator 2020

Qentë shpëtojnë njerëzit? Aeroporti i Helsinkit i punëson ata, jo për siguri, por për sigurinë nga koronavirusi

Gjatë pandemisë së koronavirus, udhëtimi ajror do të ishte shumë i vështirë për shumë pasi rreziku i infektimit nga virusi brenda një fluturimi nuk mund të neglizhohet. Por për të garantuar sigurinë shëndetësore të pasagjerëve të fluturimit, Aeroporti i Helsinkit tani po transformon një ide unike në realitet.

Në Finlandë, Aeroporti i Helsinkit po punëson një ekip qensh, të cilët janë stërvitur për të nuhatur COVID-19, për të kontrolluar pasagjerët e fluturimit. Ka disa raporte që kanë provuar se qentë kanë aftësinë të nuhatin sëmundje si kanceri dhe malaria.

Aeroporti po ndjek skemën që do të shohë 10 qen të stërvitur nga Wise Nose, një agjenci e zbulimit të erërave, me katër të dislokuar për të punuar për turn. Më herët, një studim nga Fakulteti Veterinar i Universitetit të Helsinkit sugjeroi që qentë e stërvitur mund të zbulojnë infeksionin e ri të Koronavirusit me saktësi gati 100 për qind.

Çdo pasagjer që dyshohet se është infektuar nga virusi do të drejtohet në zonën e informacionit shëndetësor të aeroportit dhe autoritetet do të sigurohen që privatësia e personit të mbrohet.