17:55 / E Shtunë, 21 Prill 2018

Qeveria s’merr parasysh FMN-nA�: Projektligji pA�r punA�torA�t e arsimit i pA�rballueshA�m pA�r buxhetin

Projektligji pA�r Statusin e PunA�torA�ve tA� Arsimit tA� viteve tA� 90-ta pas shumA� pA�rpjekjeve tA� punA�torA�ve tA� arsimit ka kaluar nA� mbledhjen e javA�s sA� kaluar tA� QeverisA� sA� KosovA�s. Por ky projektligj nuk A�shtA� parA� si mA�nyra e duhur pA�r kompensimin e mA�simdhA�nA�sve pA�r punA�n e bA�rA� nA� vitet e 90-ta.

Sipas Fondit NdA�rkombA�tar Monetar (FMN) ky projektligj ka njA� kosto tA� madhe pA�r buxhetin dhe do ndikojA� nA� kufizimin e tA� ardhurave pA�r arsim.

Por nA� njA� pA�rgjigje tA� ZyrA�s sA� Kryeministrit pA�r Indeksonline, ceket se opinionet e FMN-sA� janA� parimore por nuk ka njA� kualifikim tA� kostos buxhetore.

a�?Ne kemi bashkA�punim tA� mirA� me FMN-nA�. Opinionet e FMN-sA� janA� parimore, por nuk ka kualifikim tA� kostos buxhetorea�?, kanA� potencuar ata.

Sipas tyre, Ministria e Financave e ka bA�rA� vlerA�simin e kostos buxhetore pA�r A�do ligj qA� procedohet nA� Kuvend, kurse ligji mund tA� aprovohet pA�r implementim nA� vitin 2019.

NdA�rsa, thuhet se pA�r vitin 2018, Ministria e Financave e ka vlerA�suar me koston prej 6.738.000 euro.

a�?Ministria e Financave e bA�nA� vlerA�simin e kostos buxhetore pA�r A�do ligj qA� procedohet nA� Kuvend. Ligji mund tA� aprovohet me njA� datA� tA� ardhshme pA�r implementim, p.sh nga viti 2019. PA�r kA�tA� vit, Ministria e Financave ka vlerA�suar koston prej 6.738.000 euroa�?, u theksua nA� pA�rgjigjen e ZyrA�s sA� Kryeministrit pA�r Indeksonline.

Kurse, njA� kosto e tillA� prej tyre po konsiderohet tA� jetA� krejtA�sisht e pA�rballueshme pA�r buxhetin e KosovA�s.

KujtojmA� qA� nA� mbledhjen e qeverisA� ku u vendos pA�r kA�tA� A�A�shtje, ministri i Financave, Bedri Hamza, votoi kundA�r, kurse edhe tre ministra tjerA� abstenuan.

Ndryshe, ky projektligj parasheh pensione tA� veA�antA� pA�r disa kategori tA� punA�torA�ve tA� arsimit tA� viteve tA� 90-ta, siA� janA� mA�simdhA�nA�sit, bashkA�punA�torA�t profesionalA�, personeli administrativ dhe teknik i shkollave.

PA�rfituesit e kA�tyre benificioneve do tA� ndahen nA� dy kategori, ku e para pA�rfshinA� ata qA� kanA� shA�rbyer mbi 5-10 vite me 75% tA� pagA�s bazA� dhe nA� kategorinA� e dytA� ata qA� kanA� shA�rbyer nga 1-5 vite me 65% tA� pagA�s bazA�./Indeksonline/