21:37 / E Diele, 05 Korrik 2020 / indeksADMonline

Qeveria zvicerane bën lehtësime për punëtorët, qiramarrësit dhe bizneset

Përveç mbështetjes së shumë punëtorëve, qeveria propozoi disa lehtësime për qiramarrësit me bizneset e prekura nga epidemia.

Këshilli Federal po zgjat përfitimet afatshkurtra të papunësisë për gjashtë muaj të tjerë dhe planifikon të ndihmojë humbjet financiare të jastëkut me të cilat përballen transporti publik.

Së fundmi, qeveria njoftoi se po zgjat periudhën maksimale për të marrë mbështetje të pjesshme të papunësisë nga 12 në 18 muaj për të luftuar një rritje të papunësisë.

Ministri i ekonomisë Guy Parmelin tha që kjo ishte e rëndësishme për të “stabilizuar situatën”.

Që nga prilli, mbi 190,000 ndërmarrje kanë aplikuar për kompensim me kohë të shkurtër për gati dy milion punonjës – rreth 36% të forcës punëtore në Zvicër, transmeton albinfo.ch.

Qeveria paraqiti gjithashtu një propozim për të siguruar lehtësimin e qirasë në pronat tregtare që duhej të mbylleshin si rezultat i pandemisë. Sipas projektligjit, qiramarrësit do të pritet të paguajnë 40%, me pronarët për qiranë e mbetur. Pronarët që vuajnë nga vështirësia si rezultat do të jenë në gjendje të aplikojnë për kompensim financiar nga qeveria.

Parmelin tregoi se po merren parasysh masa shtesë të stabilizimit, për shembull për industrinë e udhëtimeve.

Qeveria gjithashtu propozoi caktimin e 80000 CHF për të ndihmuar transportin publik dhe transportin hekurudhor. Në një deklaratë, qeveria shkruajti se industria nuk është në gjendje të kompensojë të gjitha humbjet financiare si rezultat i kufizimeve të koronavirusit. Simonetta Sommaruga, e cila mban presidencën e rradhës të Zvicrës, nënvizoi rëndësinë e transportit publik në Zvicër: “Ata janë qendror për vendin tonë,” tha ajo.

Qeveria gjithashtu zgjati kufirin e kredisë për operatorin kombëtar hekurudhor zviceran SBB nga 200 milion CHF në 750 milion CHF. Propozimi tani është në dispozicion për konsultim deri më 22 korrik.