09:27 / E Premte, 11 Tetor 2019

Reagim nga Amerika: Pendohemi thellë për përzgjedhjen e Peter Handke, për çmimin Nobel në Letërsi 2019

Shoqata e pavarur e shkrimtarëve në Amerikë “PEN America”, ka dalë me një reagim zyrtar në lidhje me përzgjedhjen e Peter Handke për çmimin Nobel në letërsi 2019., trnasmeton Indeksonline.

“Ne jemi të zhgënyrer nga përzgjedhja e një shkrmtari që ka përdorur zërin e tij public për të fshehur një të vërtetë historike dhe të ofrojë ndihmë publike  autorëve të gjenocidit”, shkruan PEN America .

Deklarata e plotë:

“PEN America në përgjithësi nuk komenton çmimet letrare të institucioneve të tjera. Ne e pranojmë që këto vendime janë subjektive dhe se kriteret nuk janë uniforme. Sidoqoftë, shpallja e sotme e Nobmimit Nobel në Letërsi për Peter Handke duhet të jetë një përjashtim. Jemi mërzitur nga përzgjedhja e një shkrimtari që ka përdorur zërin e tij publik për të nënvizuar të vërtetën historike dhe duke ofruar ndihmës publik për autorët e gjenocidit, si ish Presidenti serb Slobodan Milosevic dhe udhëheqësi serb i Bosnjës, Radovan Karadzic. PEN America është angazhuar që nga kalimi i Kartës sonë PEN të vitit 1948 për të luftuar kundër botimit të kujdesshëm, gënjeshtrës së qëllimshme dhe shtrembërimit të fakteve. Karta jonë më tej angazhon të punojmë për të “shpërndarë të gjitha urrejtjet dhe për të mbrojtur idealin e një njerëzimi që jeton në paqe dhe barazi. “Ne hedhim poshtë vendimin që një shkrimtar që vazhdimisht ka hedhur në pyetje krime lufte të dokumentuara plotësisht meriton të festohet për” zgjuarsinë gjuhësore “të tij. Në një moment të nacionalizmit në rritje, udhëheqjes autokratike dhe dezinformimit të gjerë në të gjithë botën, bashkësia letrare meriton më mirë se kjo. Ne jemi shumë keqardhje për zgjedhjen e Komitetit Nobel për Letërsinë. “

#####

PEN America qëndron në kryqëzimin e letërsisë dhe të drejtave të njeriut për të mbrojtur shprehjen e hapur në Shtetet e Bashkuara dhe në mbarë botën. Ne e mbrojmë lirinë për të shkruar, duke njohur fuqinë e fjalës për të transformuar botën. Misioni ynë është të bashkojmë shkrimtarët dhe aleatët e tyre për të festuar shprehjen krijuese dhe mbrojtjen e lirive që e bëjnë të mundur.

/Indeksonline/