11:31 / E Hënë, 28 Tetor 2019

Rriten pagat në Zvicër

Punonjësit në Zvicër pritet të marrin paga me rritje shkaku i inflacionit për herë të parë që nga viti 2016, sipas një studimi të kompanive. Mesatarisht, punëtorët parashikohet të marrin një rritje të pagave prej 1.1% – një rritje prej 0.9% kur merret parasysh inflacioni

Këto janë gjetjet e portalit kërkimor “Lohntendenzen”, siç raportohet nga gazeta “NZZ am Sonntag”. Gjetjet tregojnë për kompanitë që lejojnë punonjësit të marrin një pjesë të fitimeve, përcjell albinfo.ch.

20 firmat më të mira në Zvicër kanë shpërndarë dividentë rekord prej 40 miliardë CHF këtë vit.

Por rritjet e pritshme të pagave nuk janë përhapur në mënyrë të barabartë në industri. Fituesit do të jenë punonjësit e teknologjisë së informacionit (+ 1.3%), degët farmaceutike dhe kimike (+ 1.1%), të ndjekura nga punonjësit në banka dhe kompanitë e sigurimeve (+ 1%), përcjell tutje albinfo.ch.

Njerëzit që punojnë në industrinë e mikpritjes do të duhet të bëjnë me një rritje mesatare të pagave mesatare prej + 0.4%, ndërsa mësuesit mund të presin vetëm të marrin + 0.3%.

Mos i humb