08:22 / E Martë, 09 Mars 2021 / A. S

Sa më shumë që zgjat një martesë, njerëzit janë më të lumtur

Megjithëse ka disa kufizime, studimi i ri ka treguar se çiftet e martuara të vëzhguara midis 1980 dhe 2000 vunë re se lumturia e tyre e ndërsjellë u rrit pas 20 vjetorit të martesës.

Nëse besoni se koha më e bukur e martesës është disa kohë në vitet e para, ndërsa dashuria vazhdon ende, gaboheni. Një studim i ri i botuar në revistën Social Networks and Life Course ka treguar se gjëra të mira u ndodhin vërtet atyre që janë të gatshëm të presin.

Çiftet e martuara që janë bashkë për një kohë të gjatë kanë vërejtur se lumturia e tyre e ndërsjellë rritet pas 20 vjetorit.

“Lumturia martesore nuk bie me kalimin e kohës në martesat e qëndrueshme. Rezultatet, në fakt, sugjerojnë se lumturia martesore rritet pak në vitet e mëvonshme të martesës, veçanërisht për burrat,” përfundon studimi.

Një ekip studiuesish nga Universiteti i Pensilvanisë dhe Brigam Jang analizuan gjashtë valë të dhënash nga një studim mbi paqëndrueshmërinë në martesa gjatë gjithë jetës, e para prej të cilave u krye në 1980 dhe e fundit në 2000 për të matur ngritjet dhe ngritjet e 2.034 njerëz të martuar. Në veçanti, ata vëzhguan numrin e aktiviteteve të përbashkëta (p.sh., darkë të përbashkët, pazar, ose miq duke vizituar), nivelin e mosmarrëveshjes martesore dhe lumturisë, dhe kohëzgjatjen e martesës.

Në lajmet që nuk do të shokojnë askënd, njerëzit martesat e të cilëve përfunduan në divorc kishin më shumë të ngjarë të raportonin mosmarrëveshje martesore dhe të kishin më pak aktivitete të përbashkëta. Ndoshta çuditërisht, pavarësisht besimit popullor, niveli i lumturisë martesore mbeti mjaft i qëndrueshëm me bashkëshortët, martesat e të cilëve mbijetuan dhe lumturia filloi të rritet pas rreth 20 vitesh jetë së bashku. Kjo mbështetet nga studime të tjera që kanë treguar se çiftet e martuara janë më të lumturat 40 vjet pas martesës.

“Duke kaluar shumë vite së bashku, çiftet kanë mundësinë të përjetojnë nivele më të thella respekti, afërsie dhe kënaqësie”, theksojnë studiuesit.

Mund të ndihmojë gjithashtu që fëmijët janë rritur dhe janë larguar, theksohet.

Ekzistojnë disa kufizime në hulumtim, përfshirë faktin që të anketuarit raportuan vetë të dhënat, kështu që ekziston mundësia e paragjykimit, raporton portali “IFL Science”.

Siç vërejnë vetë studiuesit, mbledhja e të dhënave filloi në 1980 dhe përfundoi në 2000, kështu që rezultatet mund të mos zbatohen për martesat e reja, veçanërisht pasi studimi ishte i kufizuar në çiftet heteroseksuale të martuara. Sot, partneritetet e përbashkëta po bëhen gjithnjë e më të zakonshme, martesat e të njëjtit seks janë legalizuar në shumë vende, dhe poligamia po bëhet më e pranuar, domethënë, marrëdhëniet po bëhen më të ndryshme.

Megjithëse padyshim që nevojitet më shumë hulumtim, përfundimi kryesor i hulumtimit është shpresëdhënës.

“Megjithëse divorcet janë të zakonshme sot, afërsisht gjysma e të gjitha martesave zgjasin gjithë jetën, dhe perspektivat afatgjata për shumicën e këtyre martesave janë optimiste. Lumturia dhe ndërveprimi mbeten të larta dhe përçarja bie,” përfundojnë autorët.

“Kjo perspektivë optimiste nuk njihet ose vlerësohet mjaftueshëm në literaturën mbi shkencat shoqërore të martesës, e cila supozonte se cilësia e marrëdhënieve në shumicën e çifteve është në rënie të vazhdueshme,” theksojnë përfundimet.