09:50 / E Enjte, 23 Mars 2023 / MSH

Samiti dy-ditor i BE-së, liderët mblidhen në Bruksel

Gjashtë javë pasi liderët evropianë u mblodhën për herë të fundit në Bruksel, ata do të mblidhen sërish në një samit që do të zgjasë dy ditë.

Lufta në Ukrainë është në krye të axhendës (megjithëse tensionet midis Francës dhe Gjermanisë për energjinë bërthamore dhe motorët me djegie janë të mëdha) dhe Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, António Guterres, do t’i bashkohet samitit në ditën e parë.

Ndër pikat e rendit të ditës në dy ditët e ardhshme, sipas këshillit, janë:

Rritja e mëtejshme e presionit kolektiv ndaj Rusisë

Përdorimi i aseteve të ngrira për rindërtimin e Ukrainës

Mbështetje për të ndihmuar në përmbushjen e nevojave ushtarake dhe mbrojtëse të Ukrainës

Siguria globale e ushqimit

Çmimet e larta të energjisë

Ulja e kërkesës për gaz

Siguria e furnizimit

Varësia nga karburantet fosile ruse

BE-ja i ka “vënë në dispozicion” 67 miliardë euro (73 miliardë dollarë amerikanë) Ukrainës që nga fillimi i luftës.

Kjo është e barabartë me rreth 27% të PBB-së totale të Ukrainës për vitin 2021, përpara se Rusia të pushtonte vendin.