23:08 / E Hënë, 30 Prill 2018 / indeksADMonline

Së shpejti do të jeni në gjendje të kontrolloni shtëpinë me anë të murit inteligjent

Harrojeni një folës inteligjent, së shpejti mund të jeni në gjendje të kontrolloni shtëpinë tuaj inteligjente me disa rubinetë të thjeshtë në mur. Kërkuesit në Universitetin Carnegie Mellon dhe Disney Research kanë zhvilluar një metodë për të bërë muret inteligjente, me një kosto prej 20 dollarë për meter.

Studiuesit zbuluan se mund të përdorin bojë përçuese dhe një bord me sensorë për të krijuar elektroda dhe për të kthyer një mur standard në një touchpad me ndjesi gjestesh dhe një “sensor elektromagnetik për të zbuluar dhe ndjekur pajisjet elektrike”.

Sistemi mund të monitorojë potencialisht aktivitetin në dhoma, rregullon automatikisht nivelet e dritës kur një televizor ndizet ose fiket ose dërgon një alarm kur një aparat fiket. Wall ++ gjithashtu mund të gjurmojë njerëzit që mbajnë pajisje elektronike që lëshojnë valë elektromagnetike.

Kjo nuk është hera e parë që studiuesit e Carnegie Mellon kanë gjetur një mënyrë për të kthyer një sipërfaqe analoge në një touchpad. Vitin e kaluar, studiuesit krijuan një sistem të quajtur Electrick që ju lejon të lyeni me bojë të përçueshme në sipërfaqe të lëmuara për të mundësuar kontrollin me prekje.

Ka ende punë për të bërë, Wall ++ nuk është optimizuar për konsumin e energjisë, dhe ka gjasa që do të duhet të gjendet një mënyrë më e lehtë për ta instaluar atë, ndryshe nga vendosja e një bordi sensor në bazën e murit, por funksionaliteti i përgjithshëm duket të jetë i saktë. Bëhuni gati të ndaloni ti bërtisni Alexas dhe të filloni të gjuani murin tuaj.