22:43 / E Hënë, 25 Prill 2022 / AR

Seks në takimin e parë? Si ta kuptojmë që duhet ta bëjmë

Seksi në takimin e parë ka qenë gjithmonë tabu, por arsyet po ndryshojnë. Dhe nuk duhet të jetë një jo-jo e madhe, një burim turpi ose një vendim i madh. Në fund të fundit, varet nga njohja e vetes dhe se ku jeni emocionalisht dhe mendërisht, por sigurisht që është një thirrje e nuancuar. Kjo është arsyeja pse ne erdhëm te seksiologia, punonjësja sociale e licencuar klinike, terapistja dhe ekspertja e marrëdhënieve Shamyra Howard  për të na dhënë mendimin e saj profesional rreth seksit në takimin e parë.

“Së pari, le të diskutojmë përkufizimin e takimit,” fillon Howard. A jeni vërtet në takim, apo thjesht po kërkoni një argëtim të vogël pa angazhim.

“Takimi është një proces i mbledhjes së të dhënave që e ndihmon të përcaktojë nëse një partner i mundshëm mund të kalojë nga faza e ‘potencialit’ dhe në fazën tjetër të procesit. Këto faza ndryshojnë në bazë të qëllimit të secilit person për takim. Disa njerëz takohen rastësisht ose për shoqëri, ndërsa të tjerë dalin për t’u lidhur me një partner luksoz dhe/ose të përkushtuar. Për sa kohë që partneri juaj e kupton qëllimin tuaj për takime, ju jeni në rrugën e duhur”.

Mund të ndihet më pak seksi, por të kesh atë bisedë jashtë portës mund të jetë një faktor kryesor përcaktues. Njohja e asaj që personi tjetër pret (ose nuk pret) ose dëshiron (ose nuk dëshiron) mund të vendosë tonin dhe t’ju vendosë që të mos zhgënjeheni. Nëse jeni duke kërkuar vetëm një lojë argëtuese, njoftoni personin me të cilin po takoheni! Mund të jetë e mahnitshme dhe fuqizuese.

“Dikur kishte shumë stigma për gratë që bënin seks në takimin e parë. Disa ekzistojnë ende, por kaq shumë gra po rimarrin seksualitetin e tyre duke bërë atë që duan dhe jo atë që u thuhet të bëjnë.

Nëse nuk e dini nëse seksi në takimin e parë është për ju, hapi i parë është të kuptoni pse? Pse doni të bëni seks? Është zgjedhja juaj apo ndiheni nën presion? Nëse është zgjedhja juaj, atëherë shkoni për të!”

Howard thekson se shumë njerëz shqetësohen se një partner i mundshëm mund t’i gjykojë ose të humbasë interesin për ta nëse bëjnë seks në takimin e parë. Nëse është kështu, atëherë ky mund të mos jetë personi me të cilin duhet të angazhoheni në një nivel intim. Ajo na kujton se seksi ka të bëjë me pëlqimin, sigurinë dhe kënaqësinë reciproke. Nëse këta faktorë janë të pranishëm dhe ju po bëni seks për kënaqësinë tuaj, atëherë mund të jetë aq e thjeshtë sa dëshironi.

“Hapi i dytë për të ditur nëse seksi në takimin e parë është për ju është të mendoni për kufijtë tuaj seksualë. Të mos bësh seks në takimin e parë është një kufi për ju? Nëse po, mendoni se sa e rëndësishme është të respektoni kufijtë tuaj dhe të bëni një zgjedhje për të cilën, pas orgazmës, do të jeni të lumtur!

Hapi i tretë dhe i fundit për të ditur nëse seksi në takimin e parë është për ju, është të merrni parasysh partnerin tuaj të takimit. Çfarë diskutimesh keni pasur me të për seksin? Bazuar në ato diskutime, a mendoni se ia vlente? Mendoni se seksi do të ishte i këndshëm? Po, është në rregull të flasim për seksin para takimit të parë! Sidomos nëse seksi është i rëndësishëm për ju”.

Është gjithashtu e rëndësishme të mbani mend se hormonet e fuqishme lirohen gjatë intimitetit të çdo lloji, por veçanërisht gjatë intimitetit seksual. Nëse nuk jeni i sigurt nëse ju pëlqen ky person ende ose nëse ai është i dashuruar me ju, mund të jetë një plan i mirë për të frenuar lëshimin e një sasie të madhe të oksitocinës sepse mund të përfundoni duke u ndjerë kimikisht i lidhur me dikë që nuk ka të drejtë për ju, ose anasjelltas. Është një gabim i ndërlikuar që mund të ngatërrojë rrugën drejt njohjes së njëri-tjetrit në fusha jofizike.

Më në fund, Howard na thotë se “kur bëhet fjalë për të qenë DTF në takimin e parë, ju duhet të merrni vendimin. Për shkak se jetojmë në botën reale, ne e kuptojmë se gjërat që nuk i planifikojmë gjithmonë – si seksi në takimin e parë – ndodhin! Vetëm sigurohuni që jeni duke bërë seks në takimin e parë sepse ju dëshironi, është brenda kufijve tuaj seksualë dhe partneri juaj i takimit do ta bënte atë të vlefshme. Edhe nëse nuk keni plane për të bërë seks me një partner takimi, është gjithmonë mirë të jeni të përgatitur. Asnjëherë mos dilni nga shtëpia pa prezervativët, lubrifikantët dhe disa peceta, për çdo rast”.