12:58 / E Diele, 02 Tetor 2022 / MSH

Sëmundja që nxit vdekjen e parakohshme

Diabeti i tipit 2 duket se ka një ndikim të madh në jetëgjatësinë në disa kategori pacientësh. Studimi i ri pretendon se diabeti i tipit 2 ka një efekt veçanërisht të rëndë në rrezikun e vdekshmërisë së parakohshme dhe, në përgjithësi, në jetëgjatësinë e grave, të rinjve dhe duhanpirësve.

Studiuesit analizuan të dhënat e 11,806 njerëzve nga Salford nga të cilët 55% ishin meshkuj dhe mosha mesatare ishte 66 vjeç, në një studim që zgjati 10 vjet. Studiuesit krahasuan jetëgjatësinë e pjesëmarrësve me atë të popullatës së përgjithshme të së njëjtës moshë dhe gjini.

Studiuesit zbuluan se një grua me diabet të tipit 2 ka një shans 60% më shumë për të vdekur para kohe, ndërsa vlerësohet të jetojë mesatarisht 5 vjet më pak se mesatarja për gratë në popullatën e përgjithshme. Burrat me diabet të tipit 2 kanë një shans 44% për vdekje të hershme dhe jetojnë 4.5 vjet më pak.

Pirja e duhanit dhe diagnostikimi në moshë të re u shfaqën gjithashtu si faktorë të rëndësishëm ndikues. Rreziku i vdekjes së parakohshme u tregua se ishte 84% i rritur për njerëzit me diabet të tipit 2 krahasuar me popullatën e përgjithshme.

Përveç kësaj, gratë me diabet të tipit 2 ishin një grup rreziku më i lartë krahasuar me meshkujt (96% kundrejt 74%). Ky zbulim i befasoi studiuesit, duke qenë se diabeti i tipit 2 mendohet të ndikojë më shumë në shëndetin e meshkujve. Dhe ata që u diagnostikuan me diabet në moshë të re ishin në rrezik.

Pirja e duhanit duket se ka efektin më negativ në jetëgjatësinë e njerëzve me diabet. Duhanpirësit diabetikë kishin 2.5 herë më shumë gjasa të vdisnin para kohe, ndërsa jetonin 10 vjet më pak se popullata e përgjithshme. Në të njëjtën kohë, jetëgjatësia e jo-duhanpirësve dhe ish-duhanpirësve u ul me 3 vjet.