07:05 / E Martë, 17 Prill 2018

ShBA dhe Britania fajA�sojnA� RusinA� pA�r sulme kibernetike

HakerA� tA� sponsorizuar nga shteti rus po pA�rpiqen tA� rrA�mbejnA� pajisje kritike tA� infrastrukturave, paralajmA�rojnA� agjencitA� e inteligjencA�s nA� Shtetet e Bashkuara dhe nA� BritaninA� e Madhe.

Qendra KombA�tare e SigurisA� Kibernetike e BritanisA�, FBI dhe Departamenti amerikan i SigurisA� KombA�tare lA�shuan njA� deklaratA� tA� pA�rbashkA�t, duke thA�nA� se fushata globale e hakerA�ve rusA� A�shtA� qA�llimkeqe dhe mund tA� pA�rshkallA�zohet.

Moska nuk i komentoi ende akuzat, ndonA�se, nA� tA� kaluarA�n, i ka mohuar tA� ngjashmet.

ParalajmA�rimi thotA� se objektiva tA� fushatA�s janA� a�?organizatat qeveritare, sektori privat dhe ofruesit e internetit qA� i mbA�shtesin kA�ta sektorA�a�?.

a�?AktorA� tA� sponsorizuar nga shteti rus po pA�rdorin routerA� tA� komprometuar pA�r tA� kryer sulme nA� mbA�shtetje tA� spiunazhit, pA�r tA� vjedhur pronA�sinA� intelektuale, pA�r tA� ruajtur qasjen e vazhdueshme nA� rrjetet e viktimave dhe pA�r tA� hedhur themelet pA�r operacione tA� ardhshme tA� ofensivavea�?, thuhet nA� deklaratA�n e pA�rbashkA�t tA� agjencive tA� inteligjencA�s britanike dhe amerikane.

a�?Situata aktuale e rrjeteve nA� SHBA dhe MbretA�rinA� e Bashkuar, sA� bashku me fushatA�n e QeverisA� ruse pA�r ta��i shfrytA�zuar ato, kA�rcA�non sigurinA� tonA� dhe mirA�qenien ekonomikea�?, thuhet po ashtu nA� deklaratA�.

a�?Ata (hakerA�t rusA�) mund tA� jenA� tA� parapozicionuar pA�r kohA� tensionesha�?, tha Ciaran Martin, udhA�heqA�s i QendrA�s KombA�tare tA� SigurisA� Kibernetike tA� BritanisA�.

Koordinatori pA�r siguri kibernetike i ShtA�pisA� sA� BardhA�, Rob Joyce, tha se Shtetet e Bashkuara dhe aleatA�t e tyre besojnA� fuqishA�m se Rusia qA�ndron prapa fushatA�s.

Joyce tha se SHBA mund tA� pA�rgjigjet me sanksione tA� reja dhe aktakuza. a�?Do tA� pA�rgjigjemi fuqishA�ma�?, tha ai.

Britania dhe Shtetet e Bashkuara thanA� se kanA� lA�shuar alarmin pA�r ta��i ndihmuar objektivat qA� tA� mbrohen dhe pA�r tA� bindur viktimat qA� tA� ndajnA� informacione me hetuesit qeveritarA�.

a�?Ne nuk kemi njohuri tA� plotA� pA�r shkallA�n e rrezikuta�?, tha Jeanette Manfra, zyrtare pA�r siguri kibernetike pranA� Departamentit amerikan pA�r Siguri KombA�tare.

NjA� zA�dhA�nA�s i QeverisA� britanike tha se fushata globale e spiunazhit kibernetik tregon edhe njA� herA� se si Rusia a�?i shpA�rfill normat ndA�rkombA�tare dhe rendin globala�?.

Kjo A�shtA� hera e parA� qA� SHBA-ja dhe Britania lA�shojnA� deklaratA� tA� pA�rbashkA�t pA�r tA� kA�shilluar tA� gjithA� sektorA�t qA� mund tA� jenA� komprometuar, duke ofruar hapa pA�r tA� identifikuar dhe neutralizuar problemet e mundshme qA� lidhen me sulmet.

Gazeta Guardian shkruan se vendimi i SHBA-sA� dhe BritanisA� pA�r tA� dalA� publikisht reflekton humbjen e durimit me MoskA�n, pas disa sulmesh kibernetike qA� besohet se e kanA� origjinA�n nA� Rusi.

ParalajmA�rimi po ashtu mund tA� vijA� pA�r shkak tA� ndA�rhyrjes sA� dyshuar tA� RusisA� nA� zgjedhjet demokratike nA� SHBA dhe EvropA�, mbA�shtetjes sA� saj pA�r presidentin e SirisA�, Bashar al-Assad, dhe incidenteve tA� tilla si pA�rdorimi i agjentit nervor nA� SallsbA�ri tA� AnglisA�.