15:09 / E Premte, 27 Janar 2023 / Bejta

SHBA do të sanksionojë Grupin Paraushtarak të Rusisë Wagner

Sekretari amerikan i Shtetit Antony Blinken njoftoi të enjten një seri sanksionesh kundër individëve të lidhur me grupin paraushtarak rus Wagner, duke përfshirë liderin e tij dhe kompanitë e lidhura të frontit, për luftë në Ukrainë, duke përfshirë aktivitetet në fushën e betejës dhe sulmin ndaj civilëve.

Në një deklaratë, Blinken tha se sanksionet do të kenë në shënjestër pesë entitete dhe një individ të lidhur me Wagner Group dhe udhëheqësin e tij, Yevgeniy Prigozhin, si dhe disa individë dhe subjekte të tjera, për shkak të statusit të tyre si zyrtarë qeveritarë dhe për shkak se ata janë pjesë e kompleksi ushtarak-industrial i Rusisë.

Sipas deklaratës së Blinken, Departamenti i Shtetit po cakton gjithashtu tre individë për rolet e tyre si drejtues të Shërbimit Federal të Ndëshkimit Rus, i cili dyshohet se lehtëson rekrutimin e të burgosurve rusë në Grupin Wagner, dhe më pas i dërgon ata në vijat e para për të luftuar në konflikt në Ukrainë.

Për më tepër, kryediplomati amerikan tha se Departamenti Amerikan i Thesarit e klasifikon Grupin Wagner si një “organizatë të madhe kriminale transnacionale” për veprime në Afrikë.

Sipas deklaratës, “modeli i sjelljes së rëndë kriminale të grupit përfshin ngacmimin e dhunshëm të gazetarëve, punonjësve të ndihmës dhe anëtarëve të grupeve minoritare dhe ngacmimin, pengimin dhe frikësimin e paqeruajtësve të OKB-së në Republikën e Afrikës Qendrore, si dhe përdhunimin dhe vrasjen në Mali”. .

Në deklaratën e së enjtes, Blinken vuri në dukje: “Shtetet e Bashkuara qëndrojnë të vendosura kundër agresionit të Rusisë dhe sjelljeve të tjera destabilizuese në mbarë botën. Emërtimet e [të enjtes] do të pengojnë më tej aftësinë e Kremlinit për të armatosur makinën e tij të luftës që është e përfshirë në një luftë agresioni kundër Ukrainës dhe që ka shkaktuar vdekje dhe shkatërrim të pandërgjegjshëm.”/VOA