19:03 / E Mërkurë, 08 Mars 2023 / S Z

Shefi i FMN-së: Lufta në Ukrainë do të ketë pasoja ‘shkatërruese’ për ekonominë e Rusisë

Fondi Monetar Ndërkombëtar ka tërhequr kritika për parashikimin se Rusia do të shohë rritje ekonomike më të fortë këtë vit sesa Mbretëria e Bashkuar apo Gjermania, pavarësisht rritjes së presionit nga sanksionet perëndimore.

Por Kristalina Georgieva, drejtoresha menaxhuese e FMN-së, CNN-it se perspektiva ekonomike për Rusinë përtej 2023 është “mjaft shkatërruese”.

“Kur i merrni parashikimet tona për një periudhë afatmesme, ajo që nënkuptojnë është se ekonomia e Rusisë po tkurret me të paktën 7%,” tha Georgieva në një intervistë që u transmetua të mërkurën.

Në janar, FMN parashikoi që ekonomia e Rusisë do të zgjerohej me 0.3% këtë vit dhe 2.1% vitin e ardhshëm. Kjo ishte shumë më optimiste sesa parashikimet e fundit si nga Banka Botërore ashtu edhe nga Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim. Ekonomistët e këtyre grupeve kanë shënuar tkurrje me përkatësisht 3.3% dhe 5.6% në vitin 2023.

Edhe vetë banka qendrore e Rusisë, e cila zgjati kontrollet emergjente të kapitalit për gjashtë muaj të tjerë të hënën, ka thënë se produkti i brendshëm bruto mund të tkurret me 1% këtë vit.

Jeffrey Sonnenfeld, profesor i menaxhimit në “Yale”, shkroi në revistën Fortune të hënën se “FMN-ja ka qenë në gjumë në kalim”.

“Në lidhje me Rusinë, ajo në mënyrë naive po i bën jehonë parashikimeve të sajuara të PBB-së të Putinit, në fakt, duke i kanonizuar dhe legjitimuar këto mite ekonomike pa asnjë verifikim”, tha Sonnenfeld dhe dy kolegët, Stephen Roach dhe Steven Tian.

Sonnenfeld ka mbajtur një listë të kompanive perëndimore që kufizojnë operacionet në Rusi që nga pushtimi i Ukrainës një vit më parë dhe ka bërë thirrje që firmat të largohen nga vendi.