23:04 / E Premte, 23 Shkurt 2024 / MSH

Shefi i OKB-së bën thirrje për paqe: Lufta në Ukrainë mbetet një plagë e hapur në zemër të Evropës

Shefi i Kombeve të Bashkuara Antonio Guterres bëri thirrje për paqe dhe drejtësi ndërsa Këshilli i Sigurimit të OKB-së u mblodh të premten për përvjetorin e dytë të pushtimit të plotë të Ukrainës nga Rusia. Guterres tha se agresioni i Rusisë ka shkelur drejtpërdrejt Kartën e Kombeve të Bashkuara dhe ligjin ndërkombëtar.

“Dy vjet më pas, dhe një dekadë që nga tentativa e aneksimit të paligjshëm nga Rusia të Republikës Autonome të Krimesë të Ukrainës dhe qytetit të Sevastopolit, lufta në Ukrainë mbetet një plagë e hapur në zemër të Evropës”, ​​tha Guterres.

“Është koha e fundit për paqe – një paqe e drejtë, e bazuar në Kartën e Kombeve të Bashkuara, ligjin ndërkombëtar dhe rezolutat e Asamblesë së Përgjithshme”, shtoi Guterres.

Sekretari i Përgjithshëm tha gjithashtu se “të gjithë autorët duhet të mbajnë përgjegjësi” për torturën dhe dhunën seksuale të shkaktuar ndaj civilëve dhe të burgosurve. Ai shtoi se gati katër milionë ukrainas janë zhvendosur brenda vendit dhe mbi 14.5 milionë njerëz brenda vendit kanë nevojë për ndihmë humanitare.

Guterres paralajmëroi gjithashtu për zgjerimin e konfliktit “duke nxitur paqëndrueshmërinë rajonale”.