07:34 / E Hënë, 11 Nëntor 2019 / indeksADMonline

Shëndeti i zemrës – një arsye tjetër për të qenë aktiv në pleqëri

Asnjëherë nuk është vonë që të filloni të ushtroheni, sipas një studimi të madh që zbuloi se mbi 60-ta aktivë ulnin rrezikun e tyre për sulm në zemër dhe goditje në tru.

Njerëzit të cilët shkuan nga të qenët i ulur në punën jashtë tre ose katër herë në javë zvogëluan rrezikun e tyre për probleme të zemrës deri në 11 përqind në krahasim me ata që nuk ushtronin.

Dhe niveli i aktivitetit të nevojshëm për të shkaktuar një ndryshim ishte i barabartë me vetëm një orë vrapim në javë – më pak se 75 deri në 150 minuta të rekomanduara nga Spitali Kombëtar Britanik.

Studimi i më shumë se një milion njerëzve zbuloi që ata që punonin pesë herë në javë, por ndaluan se rreziku i tyre u rrit me 27 përqind.

Studiuesit në Korenë e Jugut thanë se gjetjet e tyre ishin të dukshme edhe tek njerëzit me aftësi të kufizuara dhe gjendjet kronike siç janë presioni i lartë i gjakut ose diabeti tip 2.

Ata kanë nxitur mjekët që të përshkruajnë aktivitet fizik për pacientët më të moshuar në një përpjekje për të parandaluar problemet kryesore shëndetësore.