16:09 / E Diele, 15 Prill 2018

ShA�tisni gjatA� pA�r njA� jetA� mA� tA� shA�ndetshme

NjA� shA�titje e gjatA�, bashkA� me njA� dietA� tA� shA�ndetshme dhe gjumA� tA� rregullt, mund tA� tA� ndihmojnA� tA� jetosh njA� jetA� tA� shA�ndetshme. TA� mjaftojnA� vetA�m 15-30 min ecje nA� ditA� pA�r tA� pA�rmirA�suar gjithA� gjendjen e pA�rgjithshme tA� trupit dhe shA�ndetit tA�nd. Mbi tA� gjitha, A�shtA� diA�ka qA� e bA�n falas, A�shtA� shumA� e thjeshtA� dhe kA�rkon vetA�m njA� pA�rpjekje tA� vogA�l. MA� poshtA� do tA� mund tA� lexoni njA� listA� me pA�rfitimet qA� kemi prej tA� ecurit pA�rditA� nA� kA�mbA�:

Ndryshime cerebrale pozitive

Sipas njA� studimi, ushtrimet aerobike, siA�ecja, parandalojnA� demencA�n e parakohshme, riskun pA�r ta��u prekur prej sA�mundjes sA� Alzhaimerit, si dhe pA�rmirA�sojnA� shA�ndetin mendor. PA�r tA� mos folur edhe pA�r reduktimin e stresit dhe A�lirimin e njA� sasie mA� tA� lartA� tA� endorfinave nA� gjak.

PA�rmirA�simi i shikimit

Edhe pse mund tA� mendohet se sytA� janA� gjA�ja e fundit qA� mund ta��i lidhA�sh me kA�mbA�t, mendohet se tA� ecuritA�ndihmonA�shumA� pA�r shikimin. Mund tA� ndihmojA� gjithashtu nA� trajtimin e glaukomA�s duke ulur presionin intraokular.

Parandalimi i sA�mundjeve kardiake

Sipas a�?ShoqatA�s Amerikane tA� ZemrA�sa�?, tA� ecA�sh normalisht A�shtA� po aq efikase sa vrapi pA�r tA� parandaluar sA�mundjet kardiake, apo iktusin.A�EcjaA�ndihmonA�nA� uljen e presionit tA� lartA�, si dhe tA� nivelit tA� kolesterolit duke pA�rmirA�suar qarkullimin e gjakut.

Rrit volume pulmonare

EcjaA�A�shtA� njA� ushtrim aerobik qA� rrit fluksin e oksigjenit nA� gjak dheA�ndihmongjithashtu nA� rritjen e volumeve pulmonare duke rritur thellA�sinA� e frymA�marrjes dhe frymA�nxjerrjes. Kjo gjA� parandalon dheA�zhvilliminA�e shumA� sA�mundjeve pulmonare.

Efektet pozitive nA� pankreas

Mund tA� duket e vA�shtirA� pA�r ta��u besuar, porA�ecjaA�mendohet se ndikon nA� uljen e riskut pA�rA�zhvilliminA�e diabetit.