16:07 / E Mërkurë, 15 Maj 2019

Shifrat që tregojnë historinë e armëve në Zvicër

Referendumi i së dielës do të tregojë nëse votuesit zviceranë do të vendosin nëse vendi duhet të shtojë ligjet e armëve. Nëse votuesit nuk i mbështesin ndryshimet, Zvicra mund të jetë jashtë zonës Shengen, gjë që qeveria zvicerane argumenton se i kushton vendit miliarda franga zvicerane.

Me numra ju sjellim marrëdhëniet e ngushta të Zvicrës me armët:

3: Ky është numri i sulmeve të mëdha me armë Zvicër gjatë 20 vjetëve të fundit. Në rastin më të keq, një burrë hyri në ndërtesën e Parlamentit të kantonit të Zugut në fund të shtatorit 2001 dhe vrau 14 politikanë me katër armë të ndryshme. Pastaj vrau veten. Në incidentin e dytë, në shkurt të vitit 2013, një punonjës përdori një armë për të vrarë katër punonjës. Dhe në vitin 2015, një burrë në kantonin e Aargaut vrau vjehrrit dhe kunatin e tij, si dhe një fqinj para se të vrante veten.

13 për qind: Ky është raporti i zviceranëve që mbajtën armët pas përfundimit të shërbimit të detyrueshëm ushtarak më 2018. Numri i përgjithshëm i pushkëve të marra në shtëpi ishte 2,287 dhe numri i përgjithshëm i pistoletave ishte 811. 

22: Ky është numri i njerëzve të vrarë në Zvicër me armë zjarri në vitin 2018, sipas Zyrës Federale të Statistikave (FSO), mesatarja për periudhën 2014-2018 ishte 33.2, përcjell albinfo.ch.

211: Ky ishte numri i vetëvrasjeve me armë zjarri në Zvicër në vitin 2015, për dallim nga 318 në vitin 2004 dhe 436 në 1995. 

865,000: Ky ishte numri i armëve të shënuara në regjistrat kantonalë në Zvicër në vitin 2018.