14:23 / E Enjte, 12 Prill 2018

Shoqata e fermerA�ve akuzon AUV-in se po i mbyll fermat e KosovA�s (Dokument)

Shoqata e FermerA�ve kosovarA� tA� QumA�shtit ka akuzuar AgjencinA� e Ushqimit dhe VeterinA�s (AUV) se me neglizhencA�n e saj, po i mbyll femrat e KosovA�s.

FermerA�t pA�rkrahin kA�rkesat dhe shqetA�simet e ngritura nga Shoqata e QumA�shtoreve tA� KosovA�s, lidhur me atA� qA� kA�to shoqata e vlerA�sojnA� si papA�rgjegjA�si tA� AUV-it.

a�?E bA�jmA� me dije QeverinA� e KosovA�s dhe opinionin e gjerA� se nA� vazhdimA�si ka rA�nie tA� prodhimtarisA� vendore tA� qumA�shtit dhe mbyllje tA� fermave, pA�r shkak tA� konkurrencA�s sA� padrejtA� qA� na A�shtA� bA�rA� nga produktet me vaj palme dhe pA�rbA�rA�s tA� tjerA� qA� pA�rveA� rrezikshmA�risA� ekonomike kanA� edhe rrezikshmA�ri shA�ndetA�sorea�?, thuhet nA� njA� pjesA� tA� kumtesA�s pA�r media.

Gjeni tA� plotA� komunikatA�n e ShoqatA�s sA� FermerA�ve kosovarA�:

Neglizhenca e AUV-sA� po i mbyll fermat e KosovA�s

FermerA�t e KosovA�s i pA�rkrahin plotA�sisht kA�rkesat dhe shqetA�sime e ShoqatA�s sA� QumA�shtoreve tA� KosovA�s lidhur me papA�rgjegjA�sinA� e Agjencionit tA� Ushqimit dhe VeterinA�s. Ekzistenca e 2500 fermerA�ve tA� KosovA�s A�shtA� rrezikuar vazhdimisht pA�r shkak tA� mungesA�s sA� vullnetit tA� AUV-sA� pA�r ta��i trajtuar shkeljet qA� janA� duke u bA�rA� nA� sektorin e qumA�shtit qA� sa e sa vite nga prodhues dhe importues tA� papA�rgjegjshA�m. Kjo problematikA� nuk A�shtA� e re dhe ne vazhdimisht kemi njoftuar organet relevante, por kjo rrezikon qA� tA� margjinalizohet pikA�risht pA�r shkak tA� mungesA�s sA� angazhimit tA� AUV-sA� qA� tA� mbrojA� konusmatorin vendor nga rreziqet e produkteve me pA�rmbajtje tA� dyshimtA�. E bA�jmA� me dije QeverinA� e KosovA�s dhe opinionin e gjA�rA� se nA� vazhdimA�si ka rA�nie tA� prodhimtarisA� vendore tA� qumA�shtit dhe mbyllje tA� fermave, pA�r shkak tA� konkurrencA�s sA� padrejtA� qA� na A�shtA� bA�rA� nga produktet me vaj palme dhe pA�rbA�rA�s tA� tjerA� qA� pA�rveA� rrezikshmA�risA� ekonomike kanA� edhe rrezikshmeri shA�ndetA�sore. PA�r shkak tA� kA�saj neglizhence sa pA�r ilustrim, tani nA� KosovA� prodhohen 20 milionA� litra mA� pak qumA�sht sesa nA� vitin 2014. Prandaj i bA�jmA� thirrje QeverisA� sA� KosovA�s se A�shtA� momenti i fundit qA� tA� ndA�rmarrA� masa sa mA� shpejt nA� drejtim tA� funksionalizimit A�t AUV-sA�. Duhet tA� kihet parasysh se 2500 fermerA� kosovarA� nA�nkuptojnA� 2500 familje kosovare dhe disa mijA�ra kosovarA� tA� tjerA� tA� punA�suar nA� kA�to ferma. Andaj mos funksionalizimi i AUV-sA� rrezikon mbylljen e mA�tejshme tA� fermave tona dhe ekzistencA�n e mijA�ra tA� punA�suarve nA� to.