08:07 / E Shtunë, 14 Prill 2018

ShqipA�ria, 10 plazhet mA� tA� bukura nA� bregdetin e Adriatikut

PA�r njA� kohA� tA� gjatA�, ShqipA�ria ka mbetur njA� destinacion i panjohur nga tA� tjerA�t.

Me pamje nga Mesdheu dhe qA� laget nga dy dete, Jon dhe Adriatik nA� njA� vijA� bregdetare tA� vetme, ofron vende tA� pakonceptuara dhe plazhe tA� mrekullueshme.

Me kA�to fjalA� e nisi shkrimin pA�r ShqipA�rinA� revista italiane a�?greenMea�?.

Plazhet e ShqipA�risA� sA� veriut, tA� cilat lagen nga deti Adriatik, janA� ranore dhe me ujA�ra tA� cekA�ta prandaj janA� edhe tA� preferuarit pA�r familjet me fA�mijA�.

EkzistojnA� laguna dhe ekosisteme natyrore, prandaj ky bregdet A�shtA� shumA� i popullarizuar edhe mbetet i preferuar dhe nga turistA�t.

Le tA� shohim se cilat janA� 10 plazhet mA� tA� bukura nA� ShqipA�rinA� e Veriut.

1. Velipoja

Plazhi i VelipojA�s A�shtA� plazhi mA� verior i vendit qA� ndodhet 22 km nga qyteti i ShkodrA�s dhe A�shtA� njA� nga destinacionet mA� tA� preferuara pA�r atA� qA� duan detin. KatA�rmbA�dhjetA� kilometra vijA� bregdetare karakterizohen nga njA� plazh i pasur me jod. NjA� vend i dashur nga ata qA� duan tA� praktikojnA� sportet ujore.

2. ShA�ngjini

Plazhi i ShA�ngjinit A�shtA� njA� tjetA�r plazh ranor pranA� rrethit tA� LezhA�s, i vendosur 8 km nga qyteti historik i LezhA�s. I njohur pA�r rA�rA�n e tij dhe faktin qA� kA�tu do tA� gjeni diellin 300 ditA� nA� vit. NjA� zonA� shumA� e populluar, veA�anA�risht nA� verA�, zona e ShA�ngjinit A�shtA� e njohur nA� tA� gjithA� ShqipA�rinA� si pA�r detin, gjithashtu dhe pA�r kuzhinA�n e saj tA� famshme.

3. Rana e Hedhun

NA� veri tA� ShA�ngjinit, gjendet plazhi i mrekullueshA�m i quajtur Rana e Hedhun, i cili A�shtA� i mbrojtur mirA� nga erA�rat e asaj zone. Ky plazh A�shtA� quajtur kA�shtu, pA�r shkak tA� peizazhit tA� tij me kodra tA� larta me pamje nga deti dhe tA� mbuluara me rA�rA�. Sporti mA� i praktikuar? RrA�shqitni nA� dunat e rA�rA�s!

4. Gjiri i Lalzit

NjA� nga plazhet mA� tA�rheqA�se tA� bregdetit shqiptar tA� Adriatikut A�shtA� padyshim dhe Gjiri i Lalzit nA� veri tA� DurrA�sit. Uji kristal i pastA�r, rA�rA� e hollA� dhe njA� pyll i dendur me pisha, e bA�jnA� kA�tA� vend tA� pA�rshtatshA�m pA�r ata qA� duan tA� relaksohen me detin. Plazhi A�shtA� vetA�m 25 kilometra nga kryeqyteti i TiranA�s dhe A�shtA� lehtA�sisht i vizitueshA�m.

5. Kepi i Rodonit

Kepi i Rodonit A�shtA� njA� kryevepA�r natyrore e mrekullueshme prej 7.5 km dhe A�shtA� njA� tA�rheqje e madhe pA�r ata qA� e duan zhytjen. NA� vitet e fundit ai A�shtA� bA�rA� shumA� turistik dhe po vazhdon tA� ruajA� bukurinA� e tij.

6. DurrA�si

Plazhi i DurrA�sit, i vendosur vetA�m 39 km larg TiranA�s, A�shtA� plazhi mA� i madh dhe mA� i vizituar nA� vend. Nuk A�shtA� rastA�si qA� vija bregdetare A�shtA� gjithmonA� e mbushur me njerA�z, pasi ofron njA� kuzhinA� tA� shkA�lqyer dhe shumA� argA�tim. ThellA�sia e detit gradualisht rritet, gjA� qA� e bA�n plazhin tA� sigurt pA�r familjet dhe fA�mijA�t. DurrA�si A�shtA� qyteti i dytA� mA� i madh nA� ShqipA�ri dhe porti kryesor i vendit.

7. Currilat

NA� veri tA� DurrA�sit, plazhi i Currilave A�shtA� mA� i thellA� dhe mbrohet nga era e nxehtA�. Duke qenA� shumA� afA�r plazhit kryesor, ofron shumA� atraksione turistike. A�shtA� njA� vend i pA�rshtatshA�m pA�r familjet, sepse A�shtA� shumA� i mbrojtur.

8. Golemi dhe Mali i Robit

NA� jug tA� DurrA�sit gjenden Golemi dhe Mali Robit, tA� cilA�t ndodhen pranA� njA�ri-tjetrit. KA�tu ka rA�rA� tA� bardhA� dhe det tA� kristaltA�. Ka edhe disa monumente natyrore, mundA�si pA�r shA�titje, ose argA�tim me sporte ujore.

9. Vlora

Vlora A�shtA� porti i dytA� mA� i madh nA� vend dhe A�shtA� njA� nga qendrat e turizmit shqiptar, por plazhi ka shumA� vende turistike, veA�anA�risht sepse A�shtA� njA� qendA�r pA�r ata qA� duan tA� zhyten nA� plazhet e vogla dhe shkA�mbore tA� gjirit tA� VlorA�s, ose tA� vizitojnA� portin e Orikumit.

10. Spille

Plazhi i SpillesA� A�shtA� njA� parajsA� e vA�rtetA� e ShqipA�risA�. E mbyllur nA� mes tA� natyrA�s dhe pishave, ky plazh qA� A�shtA� pranA� DurrA�sit A�shtA� njA� nga mA� tA� pastrit dhe mA� pranA� natyrA�s.