15:50 / E Mërkurë, 24 Shkurt 2021 / Ensar Ramadani

Si e ndryshuan botën “Autobahnat” gjerman

“Autobahn” është fjala që më së miri e prezanton Gjermaninë.

Katedralja e Kolnit është veçanti e Gjermanisë perendimore derisa Muri i Berlinit një akt i inxhinierisë së Gjermanisë Lindore, por Autobahn (Pistë makinash) lidh të gjithë vendin.

Gjatë dekadave, ajo është shndërruar nga një pjesë e thjeshtë e infrastrukturës kombëtare në një ikonë kulturore që ka pjellë vepra arti, albume, mallra nëpër botë – dhe madje edhe emrin e një pubi irlandez, shkruan CNN.

Por pse është bërë kaq legjendare dhe çfarë marrëdhënie kanë gjermanët me Autobanin e tyre sot? Më e rëndësishmja, a është e vërtetë që ju mund të vozisni aq shpejt sa të doni në të?

Fillime të dyshimta

Gjërat e para së pari: Nazistët nuk e shpikën Autobahn-in. Në vend të kësaj, ideja e ndërtimit të autostradave që lidhin qytetet në zgjerim të Gjermanisë pas Luftës së Parë Botërore u krijua në Republikën e Weimar të pasluftës. Rruga e parë publike e këtij lloji u përfundua në vitin 1932, duke lidhur Këln dhe Bonin. Ekziston akoma – sot, është pjesë e Autobahn 555.

Pasi Hitleri u ngrit në pushtet në 1933 ai përdori Autobahn për përfitime politike, duke emëruar Fritz Todt si “Inspektor i Përgjithshëm i Ndërtimit Rrugor Gjerman”, dhe duke e ngarkuar atë me rritjen e rrjetit Autobahn.

Todt ishte pas një programi për krijimin e vendeve të punës i cili, sipas propagandës naziste, ndihmoi në zhdukjen e papunësisë në Gjermani. Punëtorët e autobanit jetonin në kampe pune afër vendeve të tyre të ndërtimit, megjithëse shpesh nuk vinin këtu vullnetarisht – ata u rekrutuan përmes Shërbimit të Detyrueshëm të Punës në Rajh (në atë mënyrë, ata u hoqën nga regjistri i papunësisë).

Rezultatet e vërteta të zgjerimit të autostradës ishin të pakta, megjithatë, dhe ndërtimi gjithnjë e më shumë u mbështet te punëtorët e detyruar dhe të burgosurit në kampet e përqendrimit pasi shpërtheu lufta në 1939.

“Për shkak të numrit masiv të punëtorëve të kërkuar për të mbështetur prodhimin e nevojshëm për të filluar një luftë, ata mbaruan nga punëtorët për të ndërtuar Autobahn, duke e bërë punën e detyruar gjithnjë e më të rëndësishme”, thotë Alice Etropolszky, eksperte e lëvizshmërisë dhe ekipi i marketingut të produkteve kryeson në transportin publik.

Puna e detyruar, shton ajo, u zhvillua “padyshim në kushte shumë të këqija të punës”.

Deri në vitin 1942, kur lufta u kthye kundër nazistëve, kishin përfunduar vetëm 3,800 kilometra nga autostrada e planifikuar 20,000 kilometra.

Lindja vs Perëndimi

Pas luftës, shumica e Autobahnave ekzistues në Gjermaninë Perëndimore u riparuan dhe u vunë përsëri në përdorim, me një program zgjerimi që filloi në vitet 1950.

Gjatë Luftës së Ftohtë, disa pjesë të autostradës u krijuan për të funksionuar si fusha të improvizuara ajrore për trupat aleate në rast të një pushtimi Sovjetik.

Në GDR (Gjermania Lindore), ndërkohë, autostradat u përdorën kryesisht për trafik ushtarak dhe automjete prodhuese në pronësi të shtetit.

Ndryshimi në qëndrim kur bëhet fjalë për ndërtimin e autostradës në Gjermaninë e ndarë do të thotë gjithashtu që edhe sot, në disa pjesë të vendit, ju ende mund të ndjeni ndryshimin kur kaloni nga një sipërfaqe e lëmuar, e Gjermanisë Perëndimore mbi blloqet e vjetra të betonit që përdornin për të formuar shumicën e GDR Autobahn, dhe udhëtimi juaj bëhet gjithnjë e më me gunga. Provojeni vetë në A2, pak para Magdeburgut.

Autobahnat sot

Që nga viti 1953, termi zyrtar për autostradat gjermane ka qenë Bundesautobahn, “autostrada federale”. Tani ka 13,000 kilometra Autobahn, duke e renditur atë në mesin e sistemeve më të gjata dhe më të dendura në botë.

Shumica e seksioneve kanë dy, tre ose edhe katër korsi në secilin drejtim, plus një korsi të përhershme emergjence.

Ndërsa për shumë gjermanë Autobahn është një pamje e përditshme, e paprekshme, tifozët e vërtetë ende e vlerësojnë atë. Arkitekti i Këlnit Christian Busch është një prej tyre.

“Gjithmonë ka zhvillime teknike që bëjnë një përmirësim të dukshëm për përdoruesin,” thotë ai.

“Mënyra se si është ndërtuar është një shembull i artit të inxhinierisë.”

Autobahn financohet nga taksat dhe mirëmbahet nga vetë shteti gjerman dhe jo nga rajonet që kalon. Makinat kanë akses falas, por që nga viti 2005, kamionët duhet të paguajnë një “maut” (taksë).

Autobahn gjithashtu ka forcën e vet policore, Autobahnpolizei, shpesh duke përdorur makina policie të pashënuara të pajisura me kamera video për të dokumentuar shkeljet e shpejtësisë.

Ata madje kanë një seri televizive kushtuar tyre, “Alarm für Cobra 11”, e cila përqendrohet në punën e mbushur me veprime të një ekipi të Autobahnpolizei në zonën Rhine-Ruhr.

Shpejtësia është thelbësore

Sigurisht, e vetmja gjë që shumica e njerëzve (mendojnë se e dinë) në lidhje me Autobahn është se ju mund të vozisni aq shpejt sa mund ta menaxhojë makina juaj.

Çuditërisht, kjo është pjesërisht e vërtetë. Disa shtrirje të Autobahn – për shembull A3 midis Këlnit dhe Frankfurtit – nuk kanë asnjë kufizim shpejtësie, duke u dhënë shoferëve mundësinë të lëshojnë të shqyejnë. Siç tha Tom Hanks një herë në lidhje me përvojën e tij në Autobahn: “Kur kaloni një tabelë që thotë” 120 “me një vijë përmes saj, dorezat janë fikur, zemër. Qeveria është me shpinë në Gjermani”.

Në vetëdijen publike

Nuk është çudi që Autobahn gjithashtu ka lënë një ndikim kulturor, duke filluar me këngën dhe albumin “Autobahn” nga pionierët elektronikë gjermanë Kraftwerk.

Larg nga Autobahn, në veri të Dublinit të Irlandës, mund të keni një Guinness në Autobahn Road House Bar dhe Restorant .

Autobahn i së ardhmes

Sot, Gjermania është i vetmi vend evropian pa një kufi shpejtësie dhe diskutimet rreth prezantimit të tij kanë qenë gjithmonë një temë e nxehtë në politikën gjermane. Thirrjet për futjen e kufijve të shpejtësisë kanë ekzistuar që nga vitet 1980 dhe janë rritur në vitet e fundit – jo më pak sepse ato mund të ulin emetimet e CO2.

Partia e Gjelbër u përpoq të vendosë një kufizim të shpejtë 130 kph në 2019, por nuk u aprovua.

Kufiri i shpejtësisë apo jo, një sfidë tjetër është roli i Autobahn në krizën e klimës. A do të zëvendësohet me shinat e trenave në të ardhmen? /IndeksOnline/