09:15 / E Enjte, 29 Tetor 2020 / R

“Si infektohemi? Kini kujdes nga ashensorët, bankomatet dhe dorezat e dyerve!”

Virusi i cili po qarkullon ndjeshëm në Itali, tanimë është e vështirë të takosh dikë pa maskë. Çfarë ndodhi me pasionin e italianëve për gjelin dezinfektues? “Është pikërisht në këtë fazë të emergjencës Covid që duhet t’i kushtojmë vëmendje higjienës së duarve, veçanërisht në disa vende ose momente në rrezik, në të cilat përfundojmë duke e ulur gatishmërinë tonë. “Paralajmërimi vjen nga virologu i Universitetit të Milanos, Fabrizio Pregliasco, i cili, duke folur me Adnkronos Salute, tregon se “ashensorët, bankomatët dhe tastierat e makinetave të ujit apo shërbimeve të shpejta janë vendet ku mund të infektohemi. Pas prekjes së këtyre butonave është gjithmonë mirë të lani ose pastroni duart tuaja!”, rekomandon ai.

“Ashensorët, pra, janë një hapësirë e vogël dhe e pa ajrosur, kështu që ndarja e tyre është një kurth”. Atëherë, më mirë të zgjedhësh shkallët. “Vëmendje pastaj për dorezat në zyra, por edhe në transportin publik. Pas këtyre kontakteve ju gjithmonë duhet të pastroni veten”, përfundon Pregliasco. Sa i takon situatës në lidhje me epidemisë ai i ka idetë e qarta: “Tani jam i bindur se me gjasë po ndodh kurba që në një muaj nëse jemi të bashkuar dhe, në përputhje me Dpcm-inë e re, do të jemi në gjendje të zvogëlojmë kontaktet jo thelbësore. E kuptoj se kjo është një Dpcm kompromisi, dhe se shoqëria e paguan, por nëse arrijmë të kufizojmë kontaktet tona është e mundshme të bëjmë kurbën në një muaj”.

“Nga pikëpamja e shëndetit, sa më shumë që mbyllet, aq më mirë – saktëson ai – por e kuptoj që ndërhyrje të tilla si bllokimi përfshijnë gjithashtu kosto të llojeve të tjera, shumë të rënda. Nëse jemi të bashkuar dhe arrijmë të kufizojmë shoqërinë tonë në maksimum, jam i sigurt se është e mundur të zbresim kurbën dhe të shmangim masat më të këqija “. Pregliasco i fton të gjithë me mirësjellje në “normë të re, e cila përfshin një sërë masash, nga përshëndetjet pa kontakt fizik te përdorimi i maskës, te higjiena e duarve, te distancimi, shmangien e vendeve të mbushura me njerëz dhe të mbyllura, gjë që mund të na ndihmojë në këto muaj kur do të duhet të jetojmë me virusin”, përfundon ai.