23:39 / E Shtunë, 21 Maj 2022 / C E

Si u formua grupi i parë që u stërvit për luftë në Shqipëri dhe kush ishin 52 ushtarët pjesëmarrës?

Ish i burgosuri politik, Ylber Topalli, i cili poashtu ishte pjesë e grupit të parë që është stërvitur për luftë guerile në Shqipëri, i ftuar në emisionin n’Demos, ka rrëfyer në detaje se si është formuar grupi në fjalë.

Ai bëri të ditur se grupi i parë i armatosur kishte filluar stërvitjet në Shqipëri më datën 1 tetor të vitit 1991, të cilat zgjatën deri më 30 tetor të po atij viti.

Kanë ushtruar përgjatë periudhës 1 tetor – 30 tetor të vitit ‘91, në një kazermë ushtarake të destinuar për këtë grup, për diversantë ushtarakë, dhe pas këtij grupi me tu kthyer është caktuar edhe grupi i dytë, i njohur si grupi i Adem Jasharit, i cili ka shkuar kah nëntori i vitit 91’ dhe ka përfunduar stërvitjet pak para vitit të ri, ku edhe kthehen në vendlindje”, u shpreh Topalli.

Tutje ai tregoi edhe për mënyrën e përzgjedhjes së ushtarëve që do të bëheshin pjesë e grupit.

“Përzgjedhja është bërë duke identifikuar familjet me një taban patriotik që kanë pasë, dhe duke identifikuar të rinjët e atyre familjeve të cilët janë identifikuar dhe iu është propozuar të shkojnë”,potencoi Topalli në emisionin n’Demos.

Sipas ish të burgosurit politik, grupi në fjalë përbëhej nga gjithsej 52 ushtarë të vendeve të ndryshme të Kosovës dhe disa nga Shkupi, ku mes tyre ishin edhe Zahir Pajaziti e Sali Çekaj.

Fotografi e përbashkët e ushtarëve të grupit të parë nga Kosova që u stërvit për luftë guerile në Shqipëri 

Mirëpo përveç Topallit, Pajazitit e Çekajt, kush ishin 49 ushtarët tjerë të grupit të parë që u stërvit në Shqipëri?

Ylber Topalli numëron në emisionin n’Demos emrat dhe mbiemrat e të 52 ushtarëve që ishin pjesë e këtij grupi, të cilët GazetaDemos i liston në vazhdim.

Emrat dhe mbiemrat e 52 ushtarëve të grupit të parë që u stërvit për luftë guerile në Shqipëri:

 1. Zahir Pajaziti
 2. Sali Çekaj
 3. Ahmet Hoxhaj
 4. Bashkim Leci
 5. Zymer Lulaj
 6. Kadri Gobetini
 7. Ismet Çerkini
 8. Artan Gjini
 9. Arsim Hamiti
 10. Fatmir Racaj
 11. Ibush Metushi
 12. Agron Tusha
 13. Fatmir Fejzullahu
 14. Hysni Mehmeti
 15. Afrim Zena
 16. Hisen Agushi
 17. Vehbi Zeqiri
 18. Besim Shehu
 19. Ramiz Ramadani
 20. Halil Halili
 21. Roshan Teneçja
 22. Ahmet Zeqiri
 23. Rexhep Luma
 24. Minush Luma
 25. Sadet Osmani
 26. Ramadan Pajaziti
 27. Sejdi Syla
 28. Milazim Miftari
 29. Shaip Haziri
 30. Fadil Begu
 31. Mefail Vishi
 32. Shemsedin Sylejmani
 33. Milaim Gërbeshi
 34. Rexhep Ilazi
 35. Islom Visoka
 36. Ilmi Topalli
 37. Ylber Topalli
 38. Xhevat Qerimi
 39. Bashkim Thaçi
 40. Bajram Kadriu
 41. Shefqet Brajshori
 42. Shemsi Krasniqi
 43. Remzi Mehmeti
 44. Selami Hasani
 45. Agim Demnika
 46. Ekrem Metushi
 47. Sami Hasani
 48. Sami Vishi
 49. Azbi Veliu
 50. Ali Guri
 51. Musa Shabani
 52. Ajet Shala