20:18 / E Premte, 26 Qershor 2020 / indeksADMonline

Sjelljet që tregojnë se një fëmijë mund të jetë autist

Të mësoni më shumë për çrregullimin apo simptomat e autizmit mund të lejojë që fëmija juaj të marrë një diagnozë dhe ndihmë profesionale më shpejt.

1.Bashkëveprim shoqëror i dobët

Fëmijët me autizëm nuk mund të bashkëveprojnë me fëmijë të tjerë apo edhe me njerëz në përgjithësi. Është simptoma kryesore e spektrit të autizmit. Një nga gjërat e para që mund të vërehen është se ata nuk do të përgjigjen kur thirret emri i tyre, dhe ata do të shmangin kontaktin me sy.

2.Aftësi të limituara të të folurit

Gjuha e folur është një zonë në të cilën një fëmijë me autizëm ka të ngjarë të vonohet. Ata kanë vështirësi në komunikim kur fillojnë të flasin dhe shpesh do të jenë të vështirë në përgjigjet e tyre. Ata gjithashtu mund të përsërisin fraza, ose të flasin me një zë monoton.

3.Aftësi e vogël për të bërë shokë

Për shkak të aftësisë së tyre të kufizuar për të zhvilluar një bisedë ose për të pasur një bashkëveprim të duhur shoqëror, ata kanë shumë pak aftësi për të bërë miq në mesin e bashkëmoshatarëve të tyre.

4.Ndjeshmëri e çrregulluar

Ndërsa ata mund të injorojnë plotësisht disa tinguj, siç janë njerëzit që flasin me ta, tinguj të tjerë mund t’i shqetësojnë ata. Kjo mund të bëjë që ata të mbulojnë veshët ose të bëjnë zhurmë të ndryshme në përpjekje për të mbytur tingullin. Ndjesia e tyre e prekjes gjithashtu mund të jetë jashtëzakonisht e ndjeshme.

5.Lëvizje të pakuptimta

Një fëmijë autik do të ketë lëvizje anormale të trupit që do të vërehen lehtësisht. Ata përsërisin lëvizjen pa pushim. Këto mund të përfshijnë përplasjen e duarve të tyre, rrotullimin dhe lëkundjen.

6.Vështirësi për të kuptuar dhe shprehur emocionet

Disa fëmijë që janë autikë mund ta kenë shumë të vështirë të kuptojnë se si ndihet një fëmijë ose person tjetër. Ata gjithashtu kanë vështirësi të jenë në gjendje të shprehin ndjenjat e tyre.

7.I përsërit fjalët

Disa fëmijë me këtë çrregullim fiksohen në një fjalë ose frazë dhe e përsërisin atë pa pushim. Kjo quhet ekolalia. Kjo mund të jetë një fjalë ose frazë që ata dëgjuan nga të tjerët, nga të rriturit, apo edhe nga një program televiziv.

8.Të orientuar në detaje

Fëmijët autikë shpesh janë të orientuar drejt detajeve. Ata do të marrin lodra dhe objekte të tjera dhe do t’i rreshtojnë me kujdes.